Nu är det klart. IF Elfsborg och CSKA Moskva är överens om en övergång av Alibek Aliev. Efter genomförd och godkänd läkarundersökning ansluter Alibek till sitt nya lag på måndag då truppen reser till Spanien på träningsläger.

-Givetvis är det mycket som snurrar i huvet nu men mest av allt är jag bara glad. Vilken fantastisk chans jag får! Jag vill tacka Elfsborg av hela mitt hjärta. Utan klubben hade jag aldrig varit där jag är idag. De har hjälpt mig att förbättra allt och gjort mig till en mer komplett spelare. Jag har haft en otroligt god relation med både ledare och spelare där jag har lärt mig någonting från alla. Mest av alla vill jag tacka Tony Lundqvist. Han har funnits för mig från dag ett och hjälpt mig med allt, säger en mycket glad Alibek Aliev.

Han kom till IF Elfsborg 2012 från Vänersborg. Efter två år i U-truppen blev han inför säsongen 2015 erbjuden ett A-lagskontrakt i Elfsborg men så kom storklubben CSKA Moskva med ett erbjudande.

-Först kände jag att jag ville stanna kvar i Elfsborg och jobba för en startplats i A-laget här och därefter ta mig vidare utomlands. Hade det varit en spansk eller italiensk klubb istället för Moskva hade jag nog stannat i Elfsborg men nu när det var ett ryskt lag tänkte jag annorlunda. Jag pratade med mamma och pappa och nu blir det lite som att ”åka hem”, säger Alibek vars båda föräldrar är ryska.

Alibek själv är född i Ryssland men kom till Sverige och Vänersborg vid fem års ålder. Han har dubbelt medborgarskap och pratar ryska. Dessutom flyttar nu Alibeks pappa med till Moskva för att installera och stötta Alibek på plats. Att Alibek är glad och förväntansfull inför flytten delas med IF Elfsborg.

-Vi är stolta och glada för att Alibek får den här chansen. Det är ett bevis på att vår verksamhet och miljö utveckar spelare på rätt sätt och när det kommer en chans från en så här stor klubb och Alibek signalerar att han vill ta den chansen ser vi givetvis positivt på det. Vi vill inte hindra en ung kille att ta chansen utanför Skandinavien om det bara sköts på rätt sätt. Vi har i mycket god anda haft diskussioner med CSKA och är nöjda. Vi önskar Alibek all lycka till i framtiden, säger klubbchef Stefan Andreasson.

Även Tony Lundqvist, sportchef ungdom, som tog hit Alibek från Vänersborg 2012 och har följt honom på nära håll under hans år i Elfsborg är mycket glad och stolt.

-Alibek är till att börja med en väldigt fin kille, en bra människa. Han var den förste som flyttade in på vårt nya boende, Gula Kulan och han ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Jag är oerhört glad för hans skull att han nu får den här chansen. Han brinner för sin fotboll, det är hans grej och han har fått en jätteutveckling här i Elfsborg. Att en av våra ungdomsspelare får möjlighet att gå till en storklubb som Moskva är ju ett fantastiskt kvitto på att vår ungdomsverksamhet fungerar bra, säger Lundqvist.

– Jag har haft en fantastisk tid i Elfsborg, träffat många underbara människor och fått vänner för livet. Är det någon klubb som jag verkligen vill komma tillbaka till någon gång så är det Elfsborg, det kan jag säga med 100 procent säkerhet, avslutar Alibe

IF Elfsborg önskar Alibek varmt lycka till i framtiden och följer honom givetvis med spänning på hans resa.

Text: Catalina Bruna

Fakta CSKA Moskva

Laget vann UEFA-cupen säsongen 2004/2005, efter en final mot Sporting Lissabon. Därmed blev CSKA Moskva det första ryska laget med en europeisk cuptitel.  Kända namn i dagens lag är bland andra skyttekungen från säsongen 2008Premjer-Liga Vagner Love, den ryska landslagsmålvakten Igor Akinfejev och den stora ryska supertalangen Alan Dzagojev. Laget spelar sina hemmarmatcher på Luzjnikistadion

CSKA har vid flera tillfällen deltagit i UEFA Champions League, men man har aldrig vunnit turneringen. Säsongen 2009/2010 nådde laget kvartsfinal där Inter blev för svåra.

Källa: Wikipedia