Efter att ha gjort debut i allsvenskan för Elfsborg under 2014 exploderade Arber Zeneli på riktigt i gulsvart säsongen 2015 och stod för en rad sensationellt imponerande insatser.
Arbers spelstil, teknik och fart uppmärksammades såklart även ute i Europa och efter avslutad säsong gick flyttlasset till holländska Eredivisie och SC Heerenveen.

Vem: Arber Zeneli
Var: Eredivisie, SC Heerenveen
Sedan:
Januari 2016
Kom till IFE:
2008, tolv år gammal från Hälsinggårdens AIK

Hej Arber, hur är läget?
– Tack det är bra! Efter att ha spelat de sista ligaomgångarna och en cupmatch och ägnat full fokus på dem så är det otroligt skönt att vara hemma i Borås och få vila upp sig lite. Som många kanske vet missar jag sällan ett tillfälle att komma hem och ladda batterierna, för det är hemma hos familjen som jag trivs allra bäst. Jag har varit hemma rätt många gånger det senaste året sedan jag lämnade Elfsborg, dels för att som sagt var hitta energi hos familjen, kolla på Elfsborg och umgås med mina vänner. Jag följer Elfsborg såpass mycket att jag bara missade två matcher under 2016, och då var det på grund av att jag hade match själv.

Hur har det senaste året varit för dig i Holland?
– Den första tiden var lite jobbig, det ska jag erkänna. Jag lämnade familjen, vännerna och Elfsborg hemma i Borås och fick ta hand om mig själv för första gången i livet, och även om det gick bra direkt fotbollsmässigt så lossnade det på riktigt i början av den här säsongen då jag hittade spelglädjen igen. Den snabba och väldigt offensiva fotbollen som spelas i Eredivisie passar mig helt perfekt, det är ju den typen av spelare som jag är och som jag vill fortsätta utvecklas som. Under uppehållet ligger vi fyra i ligan med fem poäng upp till tredjeplatsen där PSV Eindhoven ligger, vilket är bra jämfört med förra säsongen när jag kom till Heerenveen, och det ska bli spännande och se hur högt upp vi kan klättra.

Finns det något som du saknar med Elfsborg?
– Omgivningen, människorna i föreningen och den sköna stämningen. Jag har som sagt var sett nästan varenda match som Elfsborg spelat sedan jag flyttade till Holland och saknar såklart väldigt mycket. Det är en helt annan grej att vara proffs i en annan europeisk liga än att vara det i allsvenskan och framför allt Elfsborg, så är det verkligen. Man måste vara mycket mer egoist och tänka mer på sig själv i alla lägen, för det är ett betydligt tuffare klimat och brutal konkurrens i en liga som den holländska. Så på ett sätt är det klart att jag saknar den lite behagligare stämningen i Elfsborg, men jag tror också att jag utvecklas mer som person nu när jag bor i Holland och spelar i Heerenveen. Staden är faktiskt betydligt mindre än Borås och jag bor i centrala Heerenveen, och här får man vara hyfsat i fred och kan koncentrera sig på det man behöver göra. Livet i sig är rätt likt det som jag levde hemma, så där är det ingen jätteskillnad, förutom att jag måste klara mig själv och laga mat och så, haha.

Vad tror du om Elfsborgs chanser säsongen 2017?
– Jag tror stenhårt på laget inför 2017! Med tanke på hur grymt bra det såg ut under den avslutande tredjedelen av säsongen 2016 och att man nu har kryddat med två riktigt spännande nyförvärv så tycker jag utan tvekan att man ska vara med och slåss om de allra ädlaste medaljerna nästa år. Det hade varit fantastiskt roligt med en kanonsäsong.

Vill du skicka en hälsning till alla elfsborgare här hemma?
– Jag hoppas att alla mår bra, och så får vi hoppas att Elfsborg kör över allt och alla under 2017!