170621 Samuel Holmén poserar för fotografering under det Allsvenska fotbollslaget Elfsborgs presskonferens den 21 juni 2017 i Borås. Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN / Kod JJ / Cop 112

Välkommen hem, Samuel!

Publicerad: 2017-06-21 20:03

Dagen har äntligen kommit. Samuel Holmén har efter tio års tid återvänt hem till IF Elfsborg. Kontraktet sträcker sig över fyra och ett halvt år och ingen kunde vara gladare över återkomsten än huvudpersonen själv.
– Jag är så lycklig över att äntligen kunna säga att jag är en Elfsborgsspelare igen, säger Samuel Holmén som blir spelklar till hemmamatchen mot Hammarby den 17 juli.

Tio långa år har otroligt nog hunnit passera sedan Samuel Holmén firade stora triumfer på IF Elfsborgs mittfält i allsvenskan och i Europaspel. Efter att han tackats av i Borås mot slutet av augusti 2007 har utlandskarriären tagit honom till klubbarna Bröndby IF, Istanbul BB, Fenerbahce, Bursaspor, Konyaspor och han återvänder hem till IF Elfsborg senast från en andra sejour i Istanbul BB.
En fantastisk resa på alla sätt, och nu får den en minst sagt lycklig fortsättning.
– Elfsborg är mitt hem, det har jag känt sedan jag fick min fostran och fotbollsutbildning här. Ända sedan jag lämnade för tio år sedan har viljan och drömmen alltid varit den att en dag återvända, och nu när det är klart är jag både väldigt lättad över att det gick vägen och allra mest glad för att få spela i klubben som betyder så otroligt mycket för mig, säger en uppenbart harmonisk Samuel Holmén.
Det var för ungefär ett halvår sedan som en eventuell återkomst blev alltmer verklig. Samuel och Elfsborg pratade oftare och mer konkret, så sakta men säkert föll pusselbitarna på plats en efter en.
– Jag vill verkligen poängtera att jag inte kommer hem för pengarna eller något sådant. Det handlar om att det kändes som att det var dags nu och tiden var rätt, för både mig och min familj, och jag är otroligt taggad inför det som komma skall. De senaste åren har fotbollen nästan bara varit ett jobb, men nu när jag är Elfsborgsspelare igen så känner jag verkligen att min drivkraft är kärlek och passion för Elfsborg, att spela för något som verkligen betyder massor. Känslan är större och mer kittlande nu än tidigare, säger Holmén.

Det kontrakt som hemvändaren Samuel har skrivit på sträcker sig över fyra och ett halvt år och innebär ett faktum som så många gulsvarta längtat efter under så lång tid. Övertalningskampanjer från supportrar, ett konstant surr om den så hett efterlängtade återkomstdagen och på senare tid en rad initiativ från Elfsborg tillsammans med föreningens sponsorer och fans.
– Det känns naturligtvis fantastiskt bra och kul att Elfsborg och alla runtom föreningen har lagt ner så mycket arbete och energi på att få hem mig. Jag känner mig väldigt hedrad och det känns i hjärtat, det kan jag lova, säger Samuel.
Det må ha gått tio år sedan Samuel Holmén lämnade IFE som regerande svensk mästare, men han är fortfarande den samma. Rutin, erfarenhet och en pondus som man i princip bara kan få av långvarigt internationellt spel har såklart lagts till, men Elfsborgshjärtat, box till box–spelstilen och den okuvliga vinnarskallen kvarstår och är om möjligt ännu mer påtaglig idag.
– Jag har kommit hem för att vinna. Ett SM–guld har jag redan, men jag är absolut inte nöjd för det utan tänker vinna fler med Elfsborg. Och vi ska ut i Europa igen också, det är självklart ett mål som jag också har och det ska vi som förening ha. Vi måste kunna ställa höga krav på oss själva, och jag har inga problem med att gå i bräschen för det, säger Samuel Holmén.

Han har under samtliga sina år utomlands följt det gulsvarta laget i hans hjärta så mycket som möjligt. Besöken i Borås och hos Elfsborg har varit många när tillfällen getts, vilket också många vittnat om. Detta är något som också intensifierats under våren då återkomsten närmat sig alltmer. Samuel, som gör sin första träning med laget 30 juni, känns väldigt fokuserad på uppgiften och han kommer mycket påläst.
– För det första så är det ju inte långt upp till toppskiktet, så vi har alla möjligheter att klättra i tabellen och få till en riktigt bra säsong redan i år. Jag har som sagt var följt laget lite extra i år, så utan att ha pratat med Magnus Haglund i detalj så tror jag att jag vet vad jag kommer kunna bidra med, men med det sagt så vet vi ju alla hur bra det fungerade under de sista matcherna innan uppehållet. Det känns bara så inspirerande alltihop och jag kan knappt bärga mig innan det sätter igång igen, säger Samuel Holmén.
Första tillfället som han får möjligheten att dra på sig den gula tröjan och spela tävlingsmatch blir den 17 juli i Elfsborgs hemmamatch mot Hammarby. Då hoppas både Samuel Holmén och IF Elfsborg att hela Sjuhäradsbygden sluter upp för att ge ett riktigt ordentligt välkomnande.

Inte sedan Anders Svensson lade skorna på hyllan hösten 2015 har någon spelare i IF Elfsborg burit tröjan med nummer åtta på ryggen. Nu har det blivit dags för Samuel Holmén att ta tillbaka stafettpinnen med den i Elfsborg mytologiska tröjan. För det var faktiskt ”Sampa” som var den som lämnade över åttan till Anders då denne återvände hem från Southampton 2005, så det blir en cirkel som sluts när Elfsborgs nygamle nummer åtta drar på sig stället den 17 juli.
– Och innan mig när jag hade nummer åtta första gången var det Stefan (Andreasson) som hade den, så visst har tröjan och numret en väldigt stark tradition i Elfsborg. Jag blev erbjuden åttan och nappade på det direkt, jag tyckte att det var ännu ett väldigt fint bevis på hur mycket Elfsborg ville ha tillbaka mig. Jag kommer bära tröjan och numret med stolthet, säger bygdens son Samuel.
Snart 33–årige Samuel Holmén (fyller år 28 juni) har kommit hem till IF Elfsborg, och han har inga som helst planer på att någonsin lämna. Kontraktet som till en början sträcker sig över säsongen 2021 är ett klart statement från både förening och spelare att man satsar stort, målmedvetet och långsiktigt.
– Det är långt tills den dagen kommer, men jag vill absolut avsluta min karriär i Elfsborg. Min förhoppning är såklart att jag kan spela vidare efter 2021 och vinna ännu fler titlar med den här fantastiska föreningen, säger han.

KOMMENTARER

Klubbchef Stefan Andreasson om Samuel Holméns återkomst:
– Vi har haft en gemensam önskan sedan en tid tillbaka att detta skulle bli verklighet och det känns fantastiskt att det nu har blivit så. Samuel har verkligen visat i våra diskussioner hur mycket han har velat komma hem, och jag är också övertygad om att han har blivit påverkad och har känt ett oerhört stöd från hela bygden att han skall komma hem.
– Man är så oerhört glad idag! Vi har äntligen lyckats få hem Samuel, en riktig elfsborgare, bygdens son, kompis till många i och runt föreningen och inte minst en grym fotbollsspelare och fantastisk person som tillför oss kvalité både på plan och utanför. Nu ser vi fram emot en härlig sommar och höst för IF Elfsborg.

Manager Magnus Haglund om Samuel Holméns återkomst:
– Att Samuel Holmén har valt att återvända till Elfsborg är den finaste gåva vi kunde få. Vi får hem en oerhört skicklig fotbollsspelare som behärskar alla delar av spelet och han kommer med sin otroliga karaktär och arbetskapacitet att bidra med rutin och ledaregenskaper.
– Personligen känns det väldigt bra att få jobba med Samuel igen efter de fantastiska år vi hade tillsammans under hans förra sejour i föreningen. Det är en spelare och människa som jag verkligen uppskattar och nu ska det bli extremt inspirerande att fortsätta på resan.

Huvudpartners