170823 Elfsborgs Emir Bajrami jublar efter 3-4 under fotbollsmatchen i Svenska Cupen mellan Landskrona och Elfsborg den 23 augusti 2017 i Landskrona. Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRN / COP115

Gruppspel säkrat efter osannolikt drama

Publicerad: 2017-08-23 22:25, Uppdaterad 2017-08-24 09:13

Det forna storlaget Landskrona BoIS med 34 säsonger i Allsvenskan stod mellan Elfsborg och ett gruppspel i Svenska Cupen. Kvällen skulle utmynna i ett osannolikt drama som tillslut Elfsborg tog sig segrande ur med 4-3.

Det var ett väldigt skärpt Elfsborg som i matchinledningen var fokuserat, rappt och ordentligt och det märkets att det inte fanns någon underskattning att tala om. Matchen började helt perfekt för Elfsborg som startade med Viktor Prodell och Jesper Karlsson på topp. Den förstnämnde, Viktor Prodell skulle få en helt annan roll innan matchen över. Den sistnämnde, Jesper Karlsson gjorde ingen besviken när han fick till ett drömmål av yppersta klass. Han blev först nedknuffad, men tog sig upp och tajmade ett perfekt inlägg från Daniel Gustavsson med en cykelspark och ledningen var ett faktum. Dramat hade inte ens börjat än, ingen på Landskrona IP kunde vid detta tillfälle ana vad som skulle ske. Hemmalaget, till vardags spelande i division 1 södra kunde i den 18:e minuten kvittera på en frispark, otagbart för Kevin Stuhr Ellegaard.  Landskrona fick sedan rejält med vind i seglen efter kvitteringsmålet och kunde i den 37:e minuten också ta ledningen med 2-1. Att gå till pausvila i underläge var ingen nöjd med och när spelarna kom ut till andra halvlek var det Elfsborg som tog tag i taktpinnen utan att få till den där 100% chansen som skulle innebära kvittering. Istället var det Landskrona som kunde utöka sin ledning till 3-1 efter att ha snappat upp en kort inspark, bryskt tacklat Issam Jebali utan åtgärd från domaren och lagt in bollen i mål. Elfsborg var i underläge och tillsynes i brygga och manager Magnus Haglund valde att byta ut Anders Randrup i den 67:e minuten till förmån för Emir Bajrami som mer eller mindre minuten efter hade reducerat till 3-2. Ett mål som betydde oerhört mycket för Elfsborg som liksom Landskrona gjorde sina byten för att få in fräscha ben i matchen. In kom Arian Kabashi och Jesper Manns till förmån för Jesper Karlsson och Daniel Gustavsson. Dessa byten skulle få en betydande roll i slutskedet på matchen…

Med tio minuter kvar kom så den så viktiga kvitteringen, och som så många gånger förut var det poängledaren Simon Lundevall som skulle få fart på bollen och urläckert curlat in kvitteringen i målvaktens vänstra kryss. Landskronas målvakt var på denna boll chanslös men visade många gånger sin tillgång till ett lag som med stor sannolikhet spelar i superettan nästa år.
Det var likaläge med endast ett par minuter kvar och vid denna tidpunkt var det förlängning som väntade. Landskrona fick en man utvisad och spelade med endast nio utespelare plus målvakt. De skulle få en gyllene chans att gå till gruppspel och uppspelet på deras framrusande anfallare i den 95:e minuten möttes av en fast beslutsam Elfsborgskapten till målvakt som utanför sitt straffområde kom helt fel i situationen och krocken var ett faktum. Spelet var avblåst och domaren visade Kevin det röda kortet. Elfsborg var därmed precis som Landskrona en man kort på planen men Elfsborg som redan hade gjort sina tre byten kunde därmed inte byta in ersättare David Olsson i mål, fick nu en huvudbry utan dess like. Bollen var utanför straffområdet, med frispark för hemmalaget vid likaläge, vinna eller försvinna tog ett avgörande beslut; Anfallaren Viktor Prodell fick ställa sig mellan stolparna, en unik situation som vi inte sett på många många år på den här nivån. Men som han gjorde det, han spikade igen. Det var trötta, krampande spelare som tog sig an en nagelbitande förlängning som tog sig allt närmare och närmare ett straffavgörande.

Med fem minuter kvar kom dock avgörandet när Jesper Manns spelade fram till Emir Bajrami som kunde stöta in det så förlösande ledningsmålet. Ledningen höll sig matchen ut och matchen med stort M var slut, en match som kommer att talas om under en lång tid framöver, framförallt hos en viss anfallare, jag menar målvakt, Viktor Prodell.