I tre månader har Stefan Ishizaki varit tillbaka i IF Elfsborg och Borås, och gulsvarts nygamle nummer 24 ser med stor tillförsikt på både nutid och framtid.
– Det nya spelsättet och idéerna bakom det känns väldigt spännande, och vi blir bättre för varje dag som går, säger veteranen Ishizaki med tre veckor kvar till den allsvenska premiären.

Den 11 december 2017 presenterades Stefan Ishizaki som nygammal spelare för IF Elfsborg. ”Ishi” återvände då till Borås och IFE, klubben som han sedan tidigare representerat i 183 allsvenska matcher, gjort 48 mål för och vunnit två SM–guld med. Efter en lång sittning med nye managern Jimmy Thelin dagarna innan offentliggörandet klev de båda tillsammans med klubbchef Stefan Andreasson i mitten av december in på Elfsborgs kansli och pratade om framför allt det som komma skall. Vad som har varit var och är fortfarande oviktigt, det är nu och när som gäller i IF Elfsborg 2018. Ambitionerna är solklara, både för Stefan Ishizaki och föreningen, och de är att gulsvart ska ta sig tillbaka till allsvenskans toppskikt genom att spela en modern, underhållande och vägvinnande fotboll.
Denna gång är nu 11 mars 2018, och det är drygt tre veckor tills Elfsborg spelar allsvensk premiär på Borås Arena mot Malmö FF. Stefan Ishizaki har varit tillbaka i Borås i tre månader och tillsammans med sin familj kommit in i det nygamla livet som staden och klubben innebär.
– Man är såklart van vid omgivningarna och människorna, i staden Borås och i Elfsborg. Samtidigt är det mycket som är nytt sedan senast jag var här, nya tränare och många fräscha, spännande idéer som vi har jobbat stenhårt på under försäsongen. Jag kan tycka att jag dels gled in i det utan problem men det är såpass mycket nytt att det dels känns annorlunda också, vilket är positivt eftersom att om allt hade varit precis det samma hade det inte varit bra, säger Stefan Ishizaki.

Stefan vittnar om en spirande optimism i det gulsvarta lägret och ett omklädningsrum fyllt av spelare och ledare som hela tiden strävar efter att bli bättre, att utveckla sig själva och laget. Det gemensamma arbetet är den process som ska mynna ut i en slagkraftig säsong och framtid för IF Elfsborg, och det första delmålet är av naturliga skäl den allsvenska premiären.
– Det har varit en spännande försäsong med det nya upplägget, utan tvekan. Andan hos oss är att alla vill bli bättre hela tiden och att laget ska bli så sammansvetsat och samkört som möjligt när det är dags för seriespel. Svenska Cupen gick inte som vi ville, men jag tycker att man såg en stark utveckling på vårt spel på bara de två veckorna mellan matcherna mot GAIS och Hammarby, så det går åt rätt håll, säger Ishizaki.
Du får anses som en ”smart fotbollsspelare”, så kan du förklara hur ni jobbar med principerna bakom Elfsborgs nya spel?
– Det är inte upp till mig att bedöma hur smart jag är som spelare, men visst, enligt mig själv är det min spelintelligens och en bra högerfot som jag lever mycket på i dag. För oss spelare handlar det om att man måste nöta in grunderna så att de sitter i ryggraden och sedan sker per automatik på planen. När man har fått till det blir det lättare att anpassa principerna efter varje situation som uppstår, och det blir även mycket lättare att reagera och agera därefter när de uppstår.
Är det något som passar för alla spelare?
– Ja, det är det, i alla fall hos oss. I och med att det blir så tydligt vad vi ska göra och att vi får träna på det tillräckligt länge och mycket så passar det för alla spelare, säger han.

I ett omklädningsrum fullt av stora profiler men med varierande erfarenhet från elitfotboll är en människa och rutinerad fotbollsspelare som Stefan Ishizaki väldigt viktig. Tillsammans med det erfarna gardet i A–truppen är Ishi en ständig källa till inspiration och kommunikation till framför allt de yngre, en roll som han mer än gärna tar.
– Jag tänker på vad som är bäst för laget, vad som ger bäst resultat och hur man lättast ska komma dit. Så jag försöker vara bollplank till många av spelarna, och kanske lite extra till de yngre. Man kan prata om allt med alla, de unga är så sociala och trevliga att det inte direkt saknas samtalsämnen. Jag försöker alltid leda med gott exempel, och tror att om jag gör mitt bästa i alla lägen kan det skicka signaler till de lite mindre rutinerade spelarna och så ett frö hos dem hur man kan göra, säger Ishi.
Vikten av ett väl fungerande omklädningsrum går aldrig att understryka nog, det kan alla som någon gång har utövat en lagidrott eller varit i själslig närhet av, oavsett nivå. Stefan Ishizaki beskriver hur det är i IF Elfsborgs inre år 2018:
– Vi är ett otroligt bra gäng här som är sammansvetsat och har kul ihop. Så fort vi går ut på planen är det tuffa tag och vi jobbar stenhårt ihop, och om några har meningsskiljaktigheter där ute är det glömt när man väl kommer in i omklädningsrummet. Jag tror att omklädningsrummet och vår gemenskap kommer bli extremt viktig i år, för vi har ett nytt spelsätt som kanske inte alltid kommer klaffa i början, och då är det viktigt att vi alltid jobbar för varandra. Är man bra kompisar i gruppen och alltid kan springa några extra meter eller ta en smäll för varandra så kommer det att bli tydligt ute på planen, säger Stefan Ishizaki.

KÖP SERIEBILJETT 2018 HÄR!

KÖP BILJETTER TILL VÅRENS HEMMAMATCHER HÄR!