Robert Gojani går sakta men säkert mot sin första allsvenska match som spelare i IF Elfsborg, premiären mot Malmö FF om mindre än tre veckor. Men än så länge är det fokus på nästa träning, nästa träningsmatch och nästa utvecklingsfas för både honom och laget.
– När allsvenskan börjar kommer våra supportrar att få se ett lag som verkligen kämpar för varandra och för något som är större än oss själva, och det är klubbmärket, säger Robert Gojani.

Robert Gojani anlände till IF Elfsborg den 26 januari i år, och bara någon dag senare anslöt han till det pågående träningslägret på Gran Canaria. Trots rejäl uppvaktning av både andra allsvenska och internationella klubbar var Roberts val givet, och det var gulsvart.
– När Elfsborg kom på banan var det inget snack, det var hit jag ville. Så nu när allt är klart känner jag en stor stolthet och lycka över att få kalla mig Elfsborgsspelare, jag vill verkligen vara med på den här resan som klubben ska genomföra, och jag är övertygad om att vi kommer göra det riktigt bra, sade Gojani i samband med att han presenterades.
En och en halv månad senare är den där minst sagt övertygade känslan om att Robert Gojani har kommit till det ställe som han var menad till ännu tydligare. Är man på tillfälligt besök i A–truppens omklädningsrum och känner av stämningen hade man aldrig kunnat tro att han är ”ny i gänget”. Om man frågar Robert själv så beror det på att han är en socialt anpassningsbar person men också framför allt en så enkel sak som att han helt enkelt fann sig till rätta snabbt i IFE och trivs alldeles utmärkt.
– Så är det verkligen, jag blev så väldigt väl välkomnad och omhändertagen från första stund att jag trivdes direkt. Det är en känsla som bara har växt hela tiden allteftersom jag har lärt känna mina lagkamrater, hur de är både på planen och vid sidan av den, säger Robert Gojani.
Vilken roll tycker du själv att du har fått i gruppen?
– Jag är inte på något speciellt sätt eller så bara för att jag är ny, utan jag är bara mig själv i alla lägen, och jag heller ingen specifik roll i gruppen om du frågar mig. Vi har en fantastisk grupp med en bra mix av gamla och unga som kommer göra allt för varandra, och jag funkar lika bra med alla. Jag är sån som person, anpassningsbar, säger han.
Och nu är du dessutom helt inflyttad i Borås?
– Jepp, vilket är jätteskönt. Nu kan jag börja lära känna staden lite mer och landa i det, och så behöver jag inte pendla minst två timmar varje dag. Just pendlingen har väl varit mer tråkig än jobbig, men det är skönt att slippa den och bara kunna fokusera på det vi i laget ska försöka åstadkomma i år, säger Gojani.

Robert Gojani blev snabbt varse om vad som förväntas av både honom och laget när han iklädde sig IF Elfsborgs färger. Intrycken vittnade om en anrik förening med en framgångsrik historia, och med det högre krav och målsättningar.
– Det är precis en sådan här utvecklande miljö som man vill komma till som fotbollsspelare. Det räcker med att man går från parkeringen in genom spelargången och in i omklädningsrummet och tittar på alla bilder för att man ska få känslan av hur det är i Elfsborg, och det älskar jag. Historien och framgångarna visar att Elfsborg vill någonstans, att vi vill fortsätta vinna och ta oss tillbaka till toppen. Sånt där är inget som sätter yttre press på mig, för den största pressen sätter jag på mig själv, utan fungerar enbart som en sporre. Att jag får vara här ser jag som ett fint uppdrag som jag har fått, och jag ska försöka utföra det så bra jag kan, säger Robert Gojani.
Även på planen har Robert Gojani gjort avtryck. Bollbehandlingen, blicken och arbetskapaciteten som tog honom till svenska landslaget tidigare i vintras och sedan till Elfsborg är några av de saker som hunnit uppskattas av de gulsvarta supportrarna innan den allsvenska säsongen dragit igång. Gojanis position på planen har också varit ett diskussionsämne som intresserat många, just för att den har varierat så.
– Jag vill egentligen inte säga för mycket eller avslöja några taktiska detaljer, haha… Men som alla har sett har jag ofta börjat på högerbackspositionen för att sedan skifta en del, till exempelvis innermittfältare. Det finns självklart en tanke bakom allt, och det är det som jag älskar med Jimmy som tränare, att han alltid tänker utanför boxen som gör att det krävs mycket av oss spelare. Jag tycker att det har flutit på bra under träningsmatcherna och även om cupen inte gick som vi hade velat så lärde jag mig väldigt mycket av de matcherna, precis som för laget.
Det är en oerhört krävande roll.
– Den kräver väldigt mycket av mig, men det gillar jag skarpt. Jag lär mig nya saker hela tiden och det är ju det som försäsongen är till för, att nöta in spelet så att det sitter när serien börjar. Man kan bli trött i huvudet ibland av allt som ska tas in, men gör man det tillräckligt många gånger och ofta så blir det bra i slutändan. Och vi är långt framme redan nu, säger Robert Gojani.

Den eviga om än något tråkiga sanningen om att ”ta en match I taget” skruvas till lite extra i Robert Gojanis fotbollsvärld. För honom, i det skede han och laget är i nu, är det enbart fokus på ”nästa träning” istället.
– Haha, men det är så det är för mig! Även om jag hade velat sikta på premiären mot Malmö redan nu så kan jag inte göra det. Den matchen är något jag strävar efter, men det jag siktar på är nästa träning, sen nästa träningsmatch och efter det nästa fas i utvecklingen som spelare och som lag. Det är för att jag ska utvecklas på varje träning, lära mig mer och bli bättre. Jag försöker inte tänka längre fram än vad jag kan påverka här och nu, säger Gojani.
Men likväl, den 2 april klockan 17:30 är det allsvensk premiär på Borås Arena mellan IF Elfsborg och Malmö FF. Även om den klimatmässiga temperaturen i Borås inte är av det heta slaget just nu så märks det att förväntningsgraderna stiger för varje dag som går.
Säsongen är 30 matcher och sju månader lång och IF Elfsborg står inför en ny, spännande resa som lag. Man kan aldrig veta vad som kommer hända i fotboll, bara att otroligt mycket kommer att ske. Frågar du Robert Gojani finns det dock ett par saker som vi kan vara säkra på.
– När allsvenskan börjar kommer våra supportrar att få se ett lag som verkligen kämpar för varandra och för något som är större än oss själva, och det är klubbmärket. Vi kommer göra dem stolta, för det något som vi verkligen vill och strävar efter. Det är det som bygger klubbkänsla, och långsiktig framgång, säger han.

KÖP SERIEBILJETT 2018 HÄR!

KÖP BILJETTER TILL VÅRENS HEMMAMATCHER HÄR!