Elfsborg säkrade en plats till höstens kamp om SM-guldet efter en uppvisning med 4–0 på bortaplan mot IFK Göteborg.

Med sex omgångar kvar förlorade Elfsborg mot Trelleborg på hemmaplan, matchen efter tappade man 4–0 till 4–4 i Falkenberg. Situationen blev då skarp för att ta så mycket poäng som möjligt för att bli topp sju. Då klev killarna i U17-truppen fram och vann övertygande tre matcher. På fredagskvällen kom den fjärde raka segern i vårsäsongens sista omgång, och inte vilken seger som helst utan mot IFK Göteborg på bortaplan.

I praktiken hade Elfsborg redan säkrat slutspelsplatsen, där de sju bästa lagen går till en höstserie som blandas upp med de sju bästa lagen från den norra serien. Seriesegraren står sedan med SM-bucklan i hand. Dock i teorin fanns någon procents chans att tappa platsen om det blivit förlust mot Blåvitt. Istället var det bortalaget som tog kommandot, visade pondus och trummade på från första stund. Jack Cooper Love stod för två mål i första halvlek, Endrit Kuttlovci för ett i andra och så ett självmål av IFK Göteborg som fastställde seger med 4–0 för gulsvart.

”Oerhört nöjda”

Elfsborg därmed 25 poäng på de 13 matcher som serien innefattat, därav sju vinster, fyra oavgjorda och bara två förluster. Lägg därtill målskillnaden 43-21.
– Det här var en fantastiskt stark seger, en moralisk seger och vi tog fjärde raka. Vi kontrollerar från första stund och är oerhört nöjda med prestationen, säger tränare Tony Lundqvist.

Nu väntar ytterligare en träningsvecka innan tre veckors uppehåll före laget återsamlas inför Gothia Cup. Men någon hel vila får killarna knappast.
– De kommer ha egna program med fysträning för att hålla igång, det är viktigt för utvecklingen. Totalt sett sedan vi började i november har alla tagit stora steg och laget har haft en otrolig utveckling. Det är med tillförsikt vi ser fram emot höstens serie, avslutar Tony.

U17 Allsvenskan höstserie startar i början av augusti.

IFK Göteborg – IF Elfsborg 0–4 (0–2)

Mål: 0–1 Jack Cooper Love, 0–2 Jack Cooper Love, 0–3 Endrit Kuttlovci, 0–4 Självmål

Startelva: 30. Max Helge  (mv), 3. Jonathan Levinsson, 5. Oliver Zandén, 6. Kevin Holmén, 7. Ornel Makindu, 8. Noah Söderberg, 10. Jack Cooper Love, 14. Viktor Widell, 15. Endrit Kutllovci, 16. Musa M’Benga, 19. Gustav Broman (K)
Ersättare: 31. Alex Oscar Edward Rahm (mv), 2. Rasmus Swahn, 12. Arbnor Shabani,13. Besfort Zeneli, 17. Kevin Strand, 18. Johannes Abdulahad