Första matchen i slutspelsserien av U19 Allsvenskan, då var det tuffast möjliga motstånd när Malmö FF gästade Borås Arena. 

För första gången har nu U19 Allsvenskan gått in i ett andra stadie. Vårsäsongen summerades med att Elfsborg tog den sista slutspelsplatsen, det vill säga sjundeplatsen. De lag som var topp sju har slagits ihop med de lag som slutade topp sju i den norra serien. Nu väntar enkelmöten, tolv matcher totalt, i kampen om SM-guldet. När samtliga matcher är färdigspelade vinner serieettan SM-guld.

Gästande Malmö FF hamnade på en andraplats i vårens serie och mötte gulsvart i Borås i vårens enda möte lagen mellan. Den matchen ville Elfsborg ha riktig revansch för då slutresultatet skrevs till 0-6.

Och revansch skulle det bli mellan två jämna och bra lag i en tät match, men Elfsborg visade sig vara det mer slipade taktiska laget denna dag.
– Malmö kom med ett starkt manskap med fyra A-lagsspelare. Vi visste hur de ville spela och försökte sätta upp en taktisk plan för att stoppa dem. Första kvarten ville vi lägga oss lågt, bevaka mittlinjen och lät de komma upp. De gick i den fällan, de visste inte riktigt vad de skulle göra så det var briljant genomfört ur taktisk synvinkel. Sedan tar vi ledningen när Aleksander Ceganjac letat sig in i straffområdet och tagit hand om en retur efter ett fint anfall, säger tränare Janne Mian.

MFF lyfte i andra halvlek

Malmö lyfte sedan upp och försökte göra allt för att få hål på Tim Rönning i Elfsborgsmålet. Hemmalaget blev lite väl defensiva, men försvarade sig bra.
– Vi tog bort alla inlägg, men de skapar en del farliga fasta situationer. En hörna som Tim Rönning får göra en dubbelräddning på, sedan ytterligare en hörna. Sen kommer kvitteringen när en frispark skruvas över muren, studsar och ställer Tim. Efter kvitteringen känner vi nog att vi kan klara av en poäng, fortsätter Mian.

Ceganjac sen matchvinnare 

Men Elfsborg ville annat. Mitt i ett MFF-anfall bröt Elfsborg bollen, lyfte den fint uppåt i banan och Isaac Kouame fick en tå på bollen precis före MFF-spelarens försök att bryta. Bollen hamnade hos Ceganjac som sköt in den i bortre.
– Taktiskt är det den bästa matchen vi har gjort, alla i laget följer den uppsatta planen och vi har ändrat lite på hur vi spelar. Det var en viktig seger, vi ska ta vara på chansen vi gett oss efter att ha gått till slutspel, avslutar Mian.

IF Elfsborg – Malmö FF 2–1 (1–0)

Mål: 1–0 Aleksandar Ceganjac 39′, 1–1 Pavle Vagic 83′, 2–1 Aleksandar Ceganjac 2–1

Truppen: 30. Camil Altun, 31. Tim Rönning, 2. Samuel Rundqvist, 3. Filip Schyberg (K), 5. Tim Stålheden, 6. Johannes Vedin, 7. Nattnael Zerai, 8. Joakim Engström, 11. Arlind Kutllovci, 12. Joel Wiktorsson, 13. Eduart Iljazi, 15. Makwan Sawsani, 16. Prince Isaac Kouame, 17. Aleksandar Ceganjac, 18. Adrian Zeka, 19. Anton Thorsson