IF Elfsborgs verksamhetsområde i samhället Vi Tillsammans arbetar efter devisen  ”mer fotboll och tryggare samhälle”. IF Elfsborg brinner för ett tryggare Borås och vill därför tillsammans med våra supportrar och samarbetspartners bidra till det arbete Cafekyrkan gör för behövande Boråsfamiljer. Läs mer om hur du kan bidra till matkassar för utsatta familjer. 

David  Cederström är pastor hos Cafekyrkan och berättar om insamlingen som startade för 10 år sedan
– Insamlingen av julklappar startades av Anna Tegebo för 10 år sedan med anledning av en rapport där Borås Stad uppskattade att runt 4000 barn i kommunen tillhör familjer vars medelinkomst gör att de faller under fattighetsgränsen. Det visade sig snabbt finnas ett stort behov och många samarbetsorganisationer som ville hjälpa till, vilket gör att arbetet har vuxit år för år. Förutom julklappar har insamling av pengar till matkassar blivit en väldigt stor och uppskattad del. Julklappar kommer inte att förändra någons situation, men det kan sprida lite julglädje mitt i mörka vintern. Julen 2017 delades ca. 800 julklappar ut till behövande barn i Borås med omnejd. Dessutom skänktes nästan 38 000kr som gavs till ekonomiskt utsatta familjer i form av matcheckar.

Vilka organisationer samarbetar ni med för att nå ut till familjerna i Borås?
– Liksom tidigare år samordnar Cafékyrkan insamling av julklappar och i samarbete med kvinnojourer, kyrkor och andra ideella organisationer som möter barn i behov delas julklapparna ut. Ibland delas de ut personligen vid besök på boenden eller i hem, och ibland delas de ut på julfester organiserade för barn och familjer av någon särskild intresseförening. Varje år är det många organisationer som vänder sig till oss och frågar om det finns julklappar som de kan ge till barn de har kontakt med.

– Matkassarna som vi handhåller delas ut främst via Frälsningsarmén och kyrkornas flyktingsrådgivning.  Det vi märker är att det är många ensamstående kvinnor med barn som är i behov av hjälp.  Om det blir pengar över efter jul så har vi en diakonifond i kyrkan som har möjlighet att hjälpa familjer även under resten av året. Vi kommer i kontakt med många människor som även vänder sig direkt till oss i cafékyrkan.

IF Elfsborg har under flera år bidragit till Hestra Cafekyrkas insamling. Hur ser du på det samarbetet?
– Det är jättehäftigt! Jag är själv helt ointresserad av fotboll till skillnad mot min fru som kan en del. När jag tänker på Elfsborg och Allsvenskan så är det underhållning, det blir därför ännu starkare att ni vill göra skillnad i Borås och bidra med ett så stort samhällsvärde!

Hur gör man som  enskild individ om man vill hjälpa till? 
– När det gäller julklappar så har vi ett samarbete med Scandic Plaza i Borås. Tack vare deras generösa öppettider kan man besöka receptionen och lämna julklappar ända fram till den 20 december. Vi vill trycka på att att det ska vara julklappar för 100-150 kr, nya saker som är hela och rena. Vi har i dagsläget fått in väldigt många julklappar i ålderskategorin 3-5 år. Vi ser helst att det lämnas mer som passar 1-2 åringar samt de som är 11-14 år.

Julen 2018 kommer alla anställda i IF Elfsborg att avstå julklapp för att istället bidra till matkassar för behövande. Under perioden 10-20 december kommer  hela IF Elfsborg att hjälpa till i arbetet med att samla in pengar för detta ändamål. Vill du bidra till IF Elfsborgs insamling till matkassar? Swisha nummer: 123 681 53 69.