Under onsdagen höll IF Elfsborg ett välbesökt medlemsmöte på Högskolan i Borås. Närmare 180 personer räknades in i salen och under dryga två timmar fick medlemmarna ta del av ett gediget program samtidigt som det gavs en möjlighet att ställa frågor och diskutera. 

Kvällens inleddes med fika vid 17.30 i foajen på Högskolan. Inför mötet tog A-lagsspelarna emot medlemmarna och gav bort Elfsborgstygkassar som en liten julgåva. Initiativet var en del av IF Elfsborgs arbete inför jul där föreningen samlar in pengar för att bidra till Cafékyrkans insamling av matkassar till utsatta Boråsfamiljer. Läs mer här.

Ordförande Sune Lundqvist inledde mötet med att hälsa alla medlemmar välkomna. Sune hade sedan en dragning där nuläget i föreningen 2018 summerades innan han drog upp riktlinjer för vad som väntar i framtiden. 2018 är en säsong där vi sportsligt inte är nöjda och det var alla inom föreningen tydliga med. 2019 kommer att bli ett år där man arbetar hårt med att se över en mängd frågor inom föreningen för att kunna få än mer utväxling från 2020 och framåt. Under hela Sunes programpunkt inbjöd han till diskussion och många engagerade medlemmar passade på att ställa frågor och lämna synpunkter.

Nästa programpunkt var IF Elfsborg Hall of Fame samt utdelning av Gamla Elfsborgare och Sven Jonassons stipendier. Det var  två gamla spelare som presenterades som nya medlemmar i Hall of Fame: Fredrik Berglund och Johan Karlsson. Mikael Häggström intervjuade och återberättade de båda spelarnas karriärer med en mängd fakta som även huvudpersonerna själva knappt hade koll på. Efter det tog Göran Högberg ordet och presenterade årets Sven Jonasson-stipdendiater, Tony Lundqvist och David Olsson. Båda två har i sina roller som ledare och spelare visat ledaregenskaper och är goda ambassadörer för vår förening. Stipendiet innebär att de båda erhåller 5000 kr.

Stefan Andreasson pratade i sin roll som klubbchef om nuläget och de utmaningar som föreningen står inför. Det är viktigt för alla allsvenska föreningar att skaffa sig en bra position inför 2020 då en rad nya centrala avtal träder i kraft och svensk fotboll får ökade intäkter. Ekonomin är allt viktigare i dagens fotboll och där blir 2019 ett nyckelår. Stefan poängterade bland annat att publikfrågan är prioriterad och något som föreningen ska arbeta hårt med. En första del handlar om att IF Elfsborg kommer att arbeta för att få ut våra A-lagsspelare än mer i samhället för att stärka relationerna med våra supportrar. Arbetet under de här två veckorna inför jul är en början på den satsningen.

Ingela Carlsson återberättade hur styrelsen arbetar med de motioner som medlemmarna gav i uppdrag att hantera efter årsmötet 2018. Arbetet med att revidera stadgarna pågår och ett nytt förslag kommer att presenteras i början på 2019. Vad gäller utredningen om ett eventuellt damlag har Västra Götalands idrottsförbund kommit med två muntliga delrapporter till styrelsen. Slutrapporten skall lämnas efter årsskiftet, och därefter skall styrelsen ta fram ett underlag till årsmötet 2019. En tidigare sammanfattning av arbetet med motionerna finns att läsa här.

Manager Jimmy Thelin  inledde med att tydliggöra att ”Vi har inga ursäkter. Säsongen var inte bra. Punkt slut”. Jimmy berättade vidare en del om de förändringar som kommer att göras inför 2019. Under hela passet gavs medlemmar möjlighet att ställa frågor. Jimmy fick bland annat berätta om fysträning, om spelsystem och defensiv kontra offensiv balans i laget.  Träningsstart för A-laget blir den 10 januari och kort därefter åker laget till USA på träningsläger.

Som avslutning på medlemsmötet tog ordförande Sune Lundqvist ordet och var tydlig med att det är hårt arbete som väntar framöver för hela föreningen. Sune tackade för engagemanget och belyste hur viktigt det är att alla Elfsborgare gör sin del med att bjuda med vänner, familjen eller grannen till matcherna. Därefter ställde sig hela mötet upp och sjöng för Stefan Andreasson som på fredagen fyller 50 år.

Är du ännu inte medlem i IF Elfsborg? Som medlem har du förutom en rad förmåner möjligheten att gå på IF Elfsborgs medlems- och årsmöte som en del av föreningsdemokratin. Läs mer och bli medlem idag.