Under torsdagseftermiddagen besökte IF Elfsborg traditionsenligt Lekterapin på Södra Älsvborgs Sjukhus för att lämna över julklappar till alla barn. Under de senaste två veckorna har Elfsborgs spelare varit ute på en mängd aktiviteter runt om i Borås och då passade det bra att avsluta med det vi brukar kalla ”årets viktigaste besök”. 

Under torsdagen gjorde IF Elfsborgs A-lag årets sista träning på förmiddagen. Efter lunch var det dags för spelarna Stefan Ishizaki, Kevin Stuhr-Ellegaard, Samuel Holmén och Per Frick att åka upp och besöka Lekterapin för att lämna över julklappar  ifrån IF Elfsborgs spelartrupp. Efter önskemål ifrån personalen fick avdelningen ett nytt Nintendo-Switch med tillhörande spel. En uppskattad julklapp som lär användas flitigt under kommande år. Därefter fick alla barn ta emot personliga presenter i form av Elfsborgströjor, halsdukar och bollar som det passade bra att ta autografer på.

Sedan mer än 10 år tillbaka besöker alltid IF Elfsborg barnavdelningen på sjukhuset inför jul. Anna Eklund är en av de ansvariga för lekterapin och berättar vad det betyder för barnen.
– Många av barnen vi har ligger inlagda under lång tid och det är påfrestande såväl för barnen som för hela familjen som påverkas. Besöket av Elfsborgsspelarna är enormt uppskattat även bland de barn som egentligen inte är fotbollsintresserade, det blir något att prata om och se fram emot.  Bara att det kommer kända spelare som är idoler för många gör att man får något annat att tänka på och glädjas över en stund berättar Anna.

Spelarna blev snabbt sysselsatta vid borden där de fick pyssla och fika tillsammans med barnen. Dagen till ära bjöds på judekorerad tårta där personal, syskon och föräldrar på avdelningen bjöds in till att vara med. Samtal, lek, glädje och en stunds fotbollspel i korridoren följde, men det som hela tiden gör sig påmint är den verklighet som många familjer lever i och fick dela med sig av.

Martin Andersson är i sin roll som koordinator den kring IF Elfsborgs A-laget som tar med spelarna ut på olika besök i samhället. Martin är själv en av veteranerna ifrån IF Elfsborg som alltid brukar vara med vid besöket på Lekterapin.
– Under varje år gör våra spelare många besök hos främst skolor och föreningar inom Vi Tillsammans, men det här när vi träffar sjuka barn och deras familjer är något speciellt.  Man kan verkligen sätta sig in i hur barnen och deras familjer som ligger inlagda under lång tid har det, speciellt nu när många får fira jul på sjukhus. Nu när man har barn själv blir den här typen av besök än mer känslosamma. Men det känns bra att kunna glädja någon bara genom något så enkelt som genom en pratstund, presenter och att våra spelare får skriva autografer säger Martin Andersson

IF Elfsborgs samarbete med Södra Älvsborgs Sjukhus är en del av föreningens verksamhetsområde Vi Tillsammans. Läs mer om IF Elfsborg arbete i samhället via den här länken.