Borta bra men hemma bäst. Efter den tunga förlusten senast på Ullevi var det ett revanschsuget Elfsborg som kom till spel i söndagens hemmamöte med Gif Sundsvall. Jonathan Levi inledde matchens målskytte i den 15:e minuten och Pawel Cibicki avslutade det när han satte avgörande 3–1 mot slutet – och tre härliga poäng till IFE.

Avstängda Stian Gregersen ersattes av Gustav Henriksson i backlinjen. I övrigt var det en bekant startelva som manager Jimmy Thelin mönstrade under söndagseftermiddagen när Gif Sundsvall kom på besök. Ett Sundsvall som inlett säsongen starkt med fyra poäng på två matcher. IF Elfsborg jagade fortsatt säsongens första trepoängare efter en oavgjord och en förlust så här långt.

Inledningen på det återigen soldränkta Borås Arena var relativt avvaktande från båda lagen. Men ju längre matchen gick, desto högre tempo på spelet sattes det från såväl hemma- som bortalag.

I den 15:e minuten stormade Elfsborg framåt, och Samuel Holmén var spelaren med bollen i sin ägo på den vänstra sidan av offensiv planhalva. Från sin position letade han alternativ framåt, och då satte Jonathan Levi fart från sin högerkant. Holmén släppte bollen i precis rätt läge mot Levi som i samma stund ändrade riktning mot målet. Levi tog emot bollen, och kunde från en snäv vinkel placera in IFE:s ledningsmål.

Hemmaspelarna såg spelsugna ut, och fortsatte driva mycket boll. Men det skapades inga direkta målchanser, och istället kunde Sundsvalls Maic Sema kvittera via ett skott från en position strax utanför straffområdet.

Därefter skruvade Elfsborg upp tempot rejält i jakten på ett nytt ledningsmål. Den avslutande kvarten av den första halvleken var helt och hållet Elfsborgs. Bara minuten efter Sundsvalls mål hittade Jonathan Levi in till Per Frick i straffområdet, men den sistnämnda fick inte riktigt träff på bollen.

Därefter var det Pawel Cibickis tur att visa upp sina kvalitéer. I ett omställningsläge satte kantspringaren full fart framåt, och via en petning av bollen förbi sin försvarare sprang han nedåt mot kortlinjen relativt ohotat. Längs marken slog han in bollen i straffområdet, och Jonathan Levi var sånär på att få träff på inspelet.

Under de sista minuterna av halvleken fick Di Gule tryck mot Sundsvalls mål, med flertalet vunna hörnor på kort tid. Men resultatet 1–1 stod sig halvleken ut.

Det var fortsatt mycket bollinnehav hos Elfsborg när den andra halvleken kom igång, och hemmaspelarna avancerade framåt med flertalet olika konstellationer.

Ett stort glädjeämne för hemmasupportrarna var när Simon Lundevall byttes in efter en tids skadefrånvaro i den 69:e minuten. Ut gick då Samuel Holmén.

I den 72:a minuten slog Jonathan Levi en hörna som Joakim Nilsson nådde högst på. Träffen på pannan var inte klockren och bollen fick en lurig båge. Såpass lurig att Sundsvallsmålvakten William Eskelinen felbedömde situationen, med solen i ögonen skall tilläggas, och tvingades hoppa bakåt för att nå den. I och med att han då var på väg in i det egna målet tvingades han göra sig av med bollen, och där dök Per Frick upp och en 2–1-ledning var ett faktum.

När drygt tio minuter återstod av matchen byttes 1–0-målskytten Jonathan Levi ut till förmån för Jesper Karlsson, och kort därefter tvingades Per Frick utgå på grund av skada. In i hans ställe kom Kevin Kabran.

Efter det att Elfsborg genomfört sitt tredje och sista byte dröjde det inte mer än minuten innan Pawel Cibicki avancerade framåt på vänsterkanten. Med stor yta framför sig kunde han också vika inåt mot mål och i sista stund, innan en Sundsvallförsvarare kunde komma till undsättning, placera in bollen vid den bortre stolpen till 3–1.

Spiken i kistan på Borås Arena, och Elfsborg kunde inkassera säsongens första seger.

Jimmy Thelin, manager i Elfsborg, var naturligtvis glad efter segern.

– Jag tycker att det är väldigt bra av spelarna. Vi gör en bra premiär mot Hammarby men åker sedan på en rejäl smäll mot Göteborg. Nu ville vi visa vår publik redan från start. Sundsvall är ett bra lag, och är oerhört mentalt krävande att möta. Jag tycker att vi hanterar dem bra. Vi gör några justeringar under matchens gång och det faller ut väl, säger Thelin.

Dessutom är han nöjd med det antal heta målchanser som Elfsborg skapar i den här matchen.

– Vi skapade en del chanser mot Hammarby. Mot Göteborg var vi på gång men sedan gör de två snabba mål och matchen dör ut. Den matchen la vi åt sidan och fortsatte på den inslagna vägen idag mot Sundsvall. Vi visar att vi både kan skapa lägen på kontring och i speluppbyggnad och det är väldigt positivt. Vi har två eller tre jättelägen i första, och kan fortsätta med varierad speluppbyggnad även i andra. Det är en styrka vi har. Spelarna jobbar stenhårt för varandra, och det är ett kollektivt arbete att de här chanserna uppstår, säger han.

En skön seger, helt enkelt.

– Verkligen skönt, speciellt efter förra matchen. Det här var bra, avslutar Jimmy Thelin.

IF Elfsborg–Gif Sundsvall 3–1 (1–1)

Målen: 1–0 Jonathan Levi (15), 1–1 Maic Sema (31), 2–1 Per Frick (72), 3–1 Pawel Cibicki (84)

Startuppställning (4-5-1): Kevin Stuhr-Ellegaard–Frederik Holst, Gustav Henriksson, Joakim Nilsson, Simon Strand–Jonathan Levi (81), Robert Gojani, Simon Olsson, Samuel Holmén (69), Pawel Cibicki–Per Frick (83)

Ersättare: Tim Rönning, Jon Jönsson, Rami Kaib, Deniz Hümmet, Simon Lundevall (69), Jesper Karlsson (81), Kevin Kabran (83)

Varningar, IFE: Per Frick (26), Gustav Henriksson (28)

Sålda biljetter: 4358