190722 Elfsborgs Stian Rode Gregersen och Hammarbys Darijan Bojanic under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Hammarby och Elfsborg den 22 juli 2019 i Stockholm. Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån / kod AE / Cop 106

Tung förlust i Stockholm för IF Elfsborg

Publicerad: 2019-07-22 22:44, Uppdaterad 2019-08-11 19:30

Hammarby gjorde fyra mål på kort tid i den första halvleken, och trots två fina reduceringsmål orkade IF Elfsborg inte ikapp efter det. Matchen slutade 5–2.

Nyförvärvet Alejandro Portillo fick chansen från start på mittbacksposition tillsammans med Stian Gregersen. Dessutom valde manager Jimmy Thelin en topptrio med Kevin Kabran, Per Frick och Jesper Karlsson.

Di Gule gick från start ut med stor vilja och visade ordentlig kämpaglöd. Kevin Kabran ordnade under inledningen en frispark i närheten av det offensiva straffområdet efter att ha blivit nergjord. Jesper Karlsson gjorde sig redo – men skottet gick just utanför.

Elfsborg hann med ett par ytterligare försök framåt – men därefter skulle Bajen ta över matchbilden.

Hammarby kunde mellan den 18:e minuten och den 39:e få in hela fyra mål. Imad Khalili stod för två, Muamer Tankovic för ett och ett mål gjordes via självmål.

Men, när allt såg som tyngst ut, klev Per Frick fram och nickade in 4–1-målet och skapade ny energi hos gästerna från Borås just innan pausvilan.

I den andra halvleken dröjde det bara två minuter innan ett nytt Elfsborgsmål kom till. Jesper Karlsson drog till från håll och kunde knappast ha fått en bättre träff. 4–2 och nytt liv i matchen.

Elfsborg hade skaffat sig nytt självförtroende – men istället för ännu ett reduceringsmål skulle Bajen lyckas punktera matchen med ett 5–2-mål. Alexander Kacaniklic målskytt.

I mitten av den andra halvleken genomförde IFE ett dubbelbyte. Stefan Ishizaki och Kevin Kabran lämnade planen till förmån för Simon Lundevall och Deniz Hümmet. Senare skulle även Marokhy Ndione få äntra planen på Tele2 Arena när målskytten Jesper Karlsson byttes ut.

I den 82:a minuten hade Per Frick ett gyllen läge att kvittera efter att Samuel Holmén på ett minst sagt imponerande sätt hittat fram med passningen till anfallaren. Skottet från den förstnämnda smet dock utanför.

Några fler mål blev det sedan inte, utan Hammarby stod som segrare när domaren Andreas Ekberg blåste av matchen.

Om en vecka, nästa måndag, ställs IF Elsborg mot Kalmar FF hemma på Borås Arena.

Hammarby IF–IF Elfsborg 5–2 (4–1)

Målen: 1–0 Imad Khalili (18), 2–0 självmål (28), 3–0 Imad Khalili (31), 4–0 Muamer Tankovic (39), 4–1 Per Frick (45+1), 4–2 Jesper Karlsson (47), 5–2 Alexander Kacaniklic (63)

Startuppställning (4-5-1): Kevin Stuhr-Ellegaard–Frederik Holst, Stian Gregersen, Alejandro Portillo, Simon Strand–Jesper Karlsson (77), Stefan Ishizaki (68), Robert Gojani, Samuel Holmén, Kevin Kabran (68)–Per Frick

Ersättare: Tim Rönning, Rami Kaib, Jon Jönsson, Simon Olsson, Simon Lundevall (68), Deniz Hümmet (68), Marokhy Ndione (77)

Varningar, IFE: Simon Strand (12), Frederik Holst (56), Samuel Holmén (72), Alejandro Portillo (74), Deniz Hümmet (84)