Fyra landslagsspelare i Janne Anderssons landslagstrupp är fostrade i Elfsborg. Oscar Hiljemark, Niklas Hult och Marcus Rohdén spelar numera i andra ligor, Viktor Claesson fortfarande i gulsvart.

– Det är det slutgiltiga kvittot på att vi jobbar på rätt sätt i Elfsborg, att vi har en talangutveckling som fungerar, säger Tony Lundqvist, sportchef ungdom.

Hult och Vigge (Viktor Claesson) värvades som A-lagsspelare från Värnamo medan Roddan (Rohdén) och Hiljemark kom som ungdomsspelare, 16 år gamla, Roddan från Hössna, Hiljemark från Gislaved.

– Rohdén och Hiljemark och även Sebastian Holmén är det ultimata exemplet på hur vi vill värva och forma unga spelare för att de sedan ska kunna gå vidare ut i Europa, säger Tony.

Han berättar om när han och Stefan Andreasson värvade Hiljemark till Elfsborg. Den stora stjärnan på elitpojklägret det året hette Nicklas Bärkroth men Elfsborgs fokus låg på en annan hårt arbetande mittfältare med bra speluppfattning.

– När Oscar sedan kom hit satte han avtryck direkt, både som spelare och som människa, en otrolig kille, en tränares dröm skulle jag vilja säga. Han gnällde aldrig, spelade där han blev satt, när det var fysträning kom han och körde – inte bara passet utan alltid lite extra. Samma sak med Roddan, också en otroligt fin och ödmjuk kille som alltid jobbade stenhårt för sig själv och laget. Hult och Viktor tränade aldrig jag då de kom hit som A-lagspelare men det är ju samma typ av killar det här, oerhört fina förebilder och ambassadörer för Elfsborg, säger Tony med stolthet. Han fortsätter:

– Landslaget är såklart det ultimata betyget på att vår modell fungerar men jag känner likadant när våra egna killar går upp i A-truppen. Det är vad vi kämpar för, målet med vår verksamhet. Vi har en breddverksamhet där alla får vara med i unga år. Vi gallrar inte ut nio-åringar utan alla får spela när de kommer hit. Det gör att vi har massa talanger i våra ungdomslag och bland de som senare lyckas hela vägen till A-truppen, är det långt ifrån alla som var bästa spelarna i laget som unga. Vissa utvecklas och mognar sent och tack vare att vi jobbar som vi gör tar vi fram väldigt många egna spelare, säger Tony.

Hela 90 procent av spelarna i U-truppen är egna spelare, fostrade i Elfsborg. Övriga spelare kommer hit via två rekryteringsfaser, en bland 15-åringar där spelare från Borås och Sjuhäradslagen rekryteras, i snitt 1,5 spelare per år. Nästa rekryterinsfas är bland 16-åringar från hela Sverige, vilka i snitt utgör tre spelare per årskull.

– Sen värvar vi ingenting mer till U-truppen, sen är det bara till A-laget, säger Tony som just nu håller på med värvningen inför nästa år och i juli flyttade nya killar, födda -00 in på elevhemmet, Gula Kulan för att påbörja gymnasiet i Borås och spela i Elfsborgs fantastiska talangfabrik.

Till sist då Tony, vad tror du om kvällens landskamp mot Holland?

– Jag tror att vi vinner. Det känns roligt med det nya landslaget. Jag tror mycket på Janne Andersson och Peter Wettergren. Jag tror det kan bli en nystart. Smart också att de tagit in Lasse Lagerbäck, en oerhört klok rådgivare. Så, ett mycket bra ledarteam, unga hungriga spelare och inte minst fyra elfsborgare i truppen. Jag tror på seger!

C. Bruna