För ganska exakt ett år sedan blev han utsedd till Årets Ungdomsspelare i Hälsingland. Idag gör han A-lagsdebut för klubben i sitt hjärta. Möt Tim Rönning, målvaktstalangen med framtiden för sig.

Han är född och uppvuxen i Kilafors i Hälsingland, något som gör det än mer intressant att Tim har varit elfsborgare sedan barnsben.
-Mina syskon som är lite äldre än jag flyttade till Borås när jag var sju år. Jag började kolla på fotboll i den åldern och eftersom syskonen bodde i Borås så blev det Elfsborg. Jag har alltid stått i klacken när jag varit nere och kollat Elfsborg spela match, säger Tim.

Således har både han och målvaktskollegan David Olsson på relativt kort tid gått från att stötta laget från Elfsborgsläktaren till att vakta det gulsvarta målet på planen. I eftermiddag blir det första gången för A-lagets räkning för Tim.
-Det är helt obeskrivligt egentligen och jag trodde nog aldrig att jag skulle stå där på planen och vara en del av laget. Jag är så otroligt tacksam och stolt, Elfsborg har varit en del av mitt hjärta väldigt länge så det blir verkligen speciellt och jättekul att få stå för a-laget.

Är du nervös?
-Ja. Det är jag… det är jag men, jag ska bara försöka ta det lugnt, vet vad jag ska göra på planen – spela enkelt, inte hitta på saker för att bevisa något utan bara göra min grej. Som Tony brukar säga: synas så lite som möjligt.

Tony Lundqvist, Elfsborgs sportchef ungdom, tillika tränare för föreningens framgångsrika U17-lag värvade Tim som 16-åring, inför gymnasiestarten. Då hade Tim, mest för skoj skull, redan sökt gymnasium i Borås. När så Lundqvist kontaktade Tims föräldrar och ville träffas var det bara att packa väskan och åka till Borås. Det var självklart för Tim att tacka ja till att bli en del av  Elfsborgs framgångsrika elitsatsning.
-Tony har varit fantastisk för mig. Han har fått mig att inse vad som krävs, pushat på mig och jag har honom att tacka för väldigt mycket. Jag har aldrig träffat någon eller några som brinner så mycket för det de gör som Tony och Tobbe (Linderoth reds.anm). De vill hela tiden att vi ska bli bättre och det gör också att vi har kunnat nå alla framgångar med U17, det är inte bara spelarnas förtjänst utan väldigt mycket tränarna också, säger Tim.

Det är svårt att förstå att han bara är knappt 18 år, denna lugna, sansade kille. Hans längd på två meter gör det också lätt att tro att han är äldre än vad han är. Han är några centimeter längre än både David Olsson och Kevin Stuhr Ellegaard.
-Jag försöker dra nytta av min längd, har bra räckvidd, är bra i luftspelet. Kommer det ett inlägg eller en hörna, då ska jag vara där, det är min styrka. Jag tycker jag har bra koll på kroppen också trots min längd och så är jag rätt lugn, i alla fall i vanliga fall! Vi får se idag då, det är speciellt, men jag brukar vara lugn och styra upp backlinjen.

Pratar du mycket med dina medspelare?
-Jag försöker. Pappa har tjatat på mig sedan jag var liten att jag måste prata med medspelarna för att hjälpa till så det är inpräntat i ryggmärgen på mig. Pappa har varit min målvaktstränare sedan jag var liten så jag har haft tur, säger Tim som för några år sen tvingades välja mellan fotbollen och hockeyn. Under uppväxten spelade han hockey i Bollnäs och under högstadietiden var det nära att han flyttade för att satsa helt på hockeyn men så blev han kallad till elitlägret med fotbollen och valde istället att satsa fullt på den.
-Det var ett jättesvårt val då men idag känns det som att jag valde helt rätt.

När han växte upp var han både utespelare och målvakt. I 13 års-åldern började han inrikta sig helt på att bli målvakt.
-Till en början spelade jag ute ena matchen och stod i mål nästa. Jag spelade back, stod där bak och  nickade bort bollarna men insåg väl att jag inte hade varken teknik eller kondition för att vara utespelare. Dessutom var pappa målvaktstränare så jag hade väldigt bra förutsättningar för att bli  en bra målvakt, berättar Tim.

Förra året spelade han med Elfsborgs framgångsrika U17-lag. I år ingår han i U-truppen (U19-U21) tillsammans med målvaktskollegan Oscar Baggesen. Veckorna före träningslägret har han tränat fullt med A-laget för att komma in i spelet.
-Det var redan bestämt att jag skulle åka med som tredjemålvakt på lägret men så stannade Kevin hemma för han skulle få barn och David blev sjuk så då blev det bara jag kvar… Det känns bra att jag har tränat med A-truppen i några veckor nu. Gert Hansen är bra, har ett bra skott och Kevin, det är otroligt lärorikt att träna med honom. Han ger tips och ändrar på små detaljer så jag kan bli ännu snabbare och bättre, det är guld att ha någon som Kevin och även David  – han kommer också med mycket tips. Det är lärorikt och väldigt roligt.

Gert Hansen som är målvaktstränare i både A- och U-truppen är full av beundran för sin unge adept och ser inga orosmoment inför dagens match.
– Tim är redan som 17-åring en talangfull, mogen målvakt redan som har alla förutsättningar för att bli en allsvensk målvakt. Han är smidig för sin längd och bra i luften, det finns bara positivt att säga. Givetvis har han fortfarande mycket att lära, han är ung, men det ska bli väldigt intressant att se honom idag och jag är helt övertygad om att han fixar det här, säger Hansen.

Den 15 februari fyller Tim Rönning 18 år. Han går andra året på fotbollsgymnasiet med inriktning Fritid & Hälsa och bor tillsammans med tolv andra spelare på IF Elfsborgs elevhem Gula Kulan. Idag gör han debut i A-laget. Lägg namnet på minnet: Tim Rönning. Lycka till Tim!