180219 Elfsborgs Jesper Karlsson och GAIS mŒlvakt Damir Mehic under fotbollsmatchen i Svenska cupen mellan Elfsborg och GAIS den 19 februari 2018 i BorŒs. Foto: J…RGEN JARNBERGER / BILDBYRN / Kod JJ / Cop 112

Karlsson: ”Det är poäng jag vill göra”

Publicerad: 2018-03-28 13:53, Uppdaterad 2018-03-28 13:58

I genrepet fick han chansen från start – och tog den. Han låg bakom hörnorna som föranledde gulsvarts två första mål och fick dessutom med sig straffen som genom Simon Lundevall  fastställde slutresultatet till 3-0. Jesper Karlsson ser fram emot premiär!

Premiär hemma mot Malmö. Första känslan när vi pratar om det?
-Glädje! Vi har tränat länge nu, vilket har varit bra och nödvändigt för oss allihop för att hinna lära oss hur Jimmy vill att vi ska spela, men nu vill vi att det ska dra igång. Det känns i luften att det snart börjar, det snackas redan mycket om matchen på stan, på sociala medier osv och jag har massa vänner och bekanta från Falkenberg som kommer upp och kollar så det ska bli helt fantastiskt. Jag hoppas verkligen att alla boråsare kommer för det kommer bli riktigt kul!

Under försäsongen har ni mött lag som på pappret är betydligt ”enklare” än Malmö. Hur tänker du kring det?
-Malmö i premiären och dessutom på hemmaplan är det roligaste som kunde hända, att få sätta tryck direkt. Lagen vi har mött hittills i år har varit bra men nu sätts vi riktigt på prov när vi möter regerande mästarna. Jag kan tänka mig att de kommer sätta hög press direkt, försöka pressa tillbaka oss och gå för ett tidigt mål, det är vad jag tror i alla fall så det gäller att vi håller oss lugna och gör vårt. Samtidigt, vi ska inte ha för stor respekt, de är bara människor, så vi ska bara gå ut göra vårt och jag tror att de kommer ha ganska svårt att läsa av oss och veta vad vi kommer att göra. Jag har en jäkligt skön känsla i alla fall.

För varje match under försäsongen har vi sett en fin utveckling, inte minst första halvlek mot Halmstad såg riktigt bra ut.
-Vi gör det jättebra och är definitivt på rätt väg även om vi inte riktigt är där. Vi behöver inte tänka riktigt lika mycket längre utan allt går mer per automatik, det märks när det börjar sitta i ryggraden och det är absolut på G. Mot Halmstad hittade vi varandra bättre, gjorde mycket av det vi har pratat om – rättvänt, felvänt, positionsbytena satt bättre, hörnvarianterna – vi gjorde det snurrigt för dem direkt. Det var en bra laginsats, absolut!

Och din egen status inför allsvenska starten?
-Bra! Framför allt känner jag att jag kan komma in och göra skillnad nu, vilket jag inte kände innan, hade inte självförtroendet helt enkelt men nu kommer jag in – springer mycket i djupled, öppnar ytor för medspelare och framför allt gör jag poäng som jag alltid har gjort innan och det är ju poäng jag vill göra.

Du sprang mer rakt mot mål nu senast mot Halmstad och utnyttjade din snabbhet bättre?
-Ja men det hänger ihop med självförtroendet, känslan att jag klarar av att göra saker. Har man inte självförtroendet blir det lätt att jag springer runt och dribblar utan att veta varför och utan att det ger någonting men när det känns bra och jag vet att jag faktiskt är kapabel att göra bra saker, då är det bara full fart mot mål som gäller.

Hur vill du beskriva din roll som högerytter nu?
-Det är samma position som förra året men ett helt annat sätt att spela. Förra året spelade vi mycket 4-4-2 och jag kom väl inte riktigt till min rätt kände jag. Sättet vi spelar på nu gör att jag kommer högre upp i banan och är mer offensiv. Likadant när jag försvarar; jag har ändå en bra utgångspunkt för att snabbt bara sticka upp igen så det här passar mig väldigt bra.

Färre träningspass, mer fokus på återhämtning och ett större helhetstänk för att nå framgång. Har det varit svårt att ställa om?
– Nej, faktiskt inte. Redan innan Jimmy kom hade jag börjat snudda lite i tanken kring det här med att det är så mycket mer som måste stämma för att det ska bli riktigt bra. Det går inte bara att träna och vara bäst på sin grej utan du måste må bra utanför planen också – gör du det blir fotbollen också bra. När Jimmy kom och presenterade sitt tänk kändes det som att väldigt många bitar föll på plats. Jag mår väldigt bra i det tänket och köper det rakt av. Nu ser jag helheten på ett annat sätt, ser andra saker som en del i träningen, även när jag inte rent fysiskt har en boll med mig. Det kan vara att gå en promenad med min flickvän, vara med våran hund som ger mig enormt mycket bra energi osv, göra saker som får mig att må bra helt enkelt.

 

Huvudpartners