170717 Elfsborgs Joakim Nilsson jublar efter 2-0 under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Elfsborg och Hammarby den 17 juli 2017 i BORÅS. Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN / Cop 147

Joakim Nilsson: ”vi har något riktigt bra på gång”

Publicerad: 2018-03-30 17:31

På måndag har det äntligen blivit dags. Efter en otroligt lärorik försäsong går då Joakim Nilsson in i sin tredje allsvenska säsong som Elfsborgsspelare, sin fjärde totalt.
– Jag känner igen känslorna som kommer nu inför en premiär. Det är en spänning i luften och jag ser fram emot att ta mig an utmaningen och njuta av den, säger Nilsson.

Vem man än pratat med i det gulsvarta lägret under 2018 års försäsong så är det en sak som förekommit allra mest i konversationer, svar på frågor eller till och med spontant. Det har varit lärorikt. Så pass mycket nytt och intressant att ta in så att inte bara kropparna har värkt ibland, utan även huvudena. Jimmy Thelins entré i IF Elfsborg har inneburit många saker som de flesta av spelarna i A–truppen inte varit i närheten av att sätta sig in i tidigare.
Joakim Nilsson är ingen undantag. Elfsborgs vänsterfotade mittback har på inget sätt åkt någon form av snålskjuts på grund av sin position, snarare tvärtom. Tiden med enbart defensivt inriktade och fysiskt benhårda fyrtorn vars enda uppgift på planen är att avlägsna bollen från det egna straffområdet är sedan länge sedan förbi, och kanske extra mycket i IF Elfsborg anno 2018.
– Det har utan tvekan varit mycket nytt för mig som mittback, vissa av de saker som jag och mina lagkamrater i försvaret har lärt oss har ingen av oss varit med om tidigare. Det är och har varit under hela försäsongen otroligt spännande att vara med om den här processen, och jag vet att vi har något riktigt bra på gång här i Elfsborg, säger Joakim Nilsson.
Har det nya spelsättet inneburit något speciellt för dig som vänsterfotad spelare?
– Absolut, det har det. För mig personligen har det inneburit en fördel. Jag tror att alla lag skulle vilja ha en vänsterfotad mittback, det blir oftast enklare i uppspelsfasen och sen blir överbelastningen av en särskild kant samt vändningsspelet bättre, och så är det definitivt i vårt nya spelsätt. Så jag trivs väldigt bra med det, säger han.

Snart är det dock dags för annat än träning, konstanta lärdomar och att befinna sig i försäsongens nutid. På måndag är det skarpt läge, passion, kamp, fullsatta läktare och en gemensam kraftansträngning för att nå tre poäng som gäller. Det har blivit dags för allsvensk premiär på Borås Arena mot Malmö FF.
– Det känns fantastiskt kul! Man har ju längtat sen i november när vi gick på en i och försig välbehövlig ledighet, men måndagens premiär är något som verkligen känns efterlängtat. Man har hela tiden velat lära sig allt så snabbt som möjligt, men Jimmy har varit väldigt tydlig med att vi måste ha tålamod och vara noggranna i inlärningen. Vi kommit en lång bit på vägen, och det ska bli oerhört spännande att mäta sig med Malmö på måndag, säger Joakim Nilsson.
Måndagens match på Borås Arena blir Joakim Nilssons tredje premiär i gulsvart och den fjärde totalt. Med mer rutin och erfarenhet kommer också andra känslor inför årets första seriematch, även om vissa är de samma.
– När jag var yngre och stod inför min första allsvenska premiär så var jag såklart lite mer nervös och visste inte så mycket om hur jag skulle vara. Nu är det stor skillnad, jag kan använda nervositeten till något positivt, känna en spänning i luften och se fram emot att ta mig an utmaningen och njuta av den. Det kommer bli grymt, säger Joakim.

Med ny säsong kommer också nya krav, och om Fotbollssverige har svårt att på förhand analysera eller sia om IF Elfsborgs kommande säsong så finns det många konkreta blickar och förväntningar på Joakim Nilsson. Kanske allra mest tack vare hans målskytte.
Den allsvenska säsongen 2017 innebar fyra gjorda mål för mittbacken Nilsson, och av de fyra blev hans veritabla drömmål på skott utanför straffområdet mot Hammarby hemma på Borås Arena något för historieböckerna.
– Haha, jag blir påmind om det där målet ofta. Men så tycker jag att det ska vara, för det var ju faktiskt väldigt, väldigt fint, säger Nilsson.
Hur förklarar du din målsuccé som mittback?
– Jag fick utdelning tidigt i säsongen 2017, med mitt mål mot Örebro hemma. Då växte självförtroendet och jag kände att jag hittade lägen och kunde ta för mig mer på fasta situationer. Jag tycker framför allt att det beror på att jag inför 2017 förbättrade min fysik så att jag kunde ta mer ansvar och gå in tuffare i duellerna på fasta situationer, vilket innebar att jag kunde gå in 101 procent istället för 99, och så har jag fortsatt jobba, säger Joakim Nilsson som under 2018 fortsatt med att göra tävlingsmål, närmare bestämt två stycken under Svenska Cupens gruppspel.
Finns det förbättringspotential i ditt målskytte?
– Jag vill alltid göra saker bättre än året innan, men när det kommer till just målskyttet blir det kanske svårt. Jag ska i alla fall försöka, säger Joakim Nilsson med ett leende.

Först väntar en helg av de sista förberedelserna, sen har det blivit dags. 17:30 på måndag sparkar årets allsvenska säsong igång för Joakim Nilsson och IF Elfsborg. Att premiärlotten föll på just regerande mästarna Malmö FF är något som bara inspirerar Joakim och hans gulsvarta lagkamrater.
– Vi är inte rädda för någon eller något, och att vi fick Malmö hemma i premiären var det bästa som kunde hända. Det blir en extra push för mig som spelare och oss som lag att ta oss an dem direkt. Eftersom att både vi och Malmö är possessionlag så kommer det bli en kamp om vem som styr spelet där ute, och då gäller det att ha tålamod. Pressen ligger på Malmö, så vi ska fokusera på vårt spel och det vi själva kan styra, och göra allt för att ta tre poäng, säger Joakim Nilsson.

KLICKA FÖR ATT KÖPA PREMIÄRBILJETTER IFE–MFF 2/4

Huvudpartners