IF Elfsborg värd för internationell EFDN-konferens

Publicerad: 2018-10-25 14:16

Under tre dagar står IF Elfsborg värd för en internationell EFDN-konferens med temat ‘Scoring for a Employability’ där sex professionella klubbar utbyter erfarenheter och samverkar kring program för sysselsättning på arbetsmarknaden.  

Jan Ryrlén är verksamhetsansvarig för IF Elfsborgs arbete i samhället – Vi Tillsammans och berättar mer om besöket
– Konferensen pågår under tre dagar, tisdag till torsdag, där klubbarna Feyenoord, Vitesse Arnhem, Greenock Morton, Montrose FC och Rosenborg deltar. Det är ett fullspäckat schema där alla klubbar får presentera sina CSR-program i stort och där huvudfokus ligger på att dela med sig av sina sysselssättningsprogram. Utbytet sker mellan personal i klubbarna som arbetar med de här frågorna till vardags. Under dagarna ges möjlighet att bedriva grupparbeten med syftet att ta fram nya modeller inom integration som kan hjälpa fler klubbar inom EFDN att komma igång med egna program. Vi har även besökt företag och skolor i Borås där deltagare i någon av IF Elfsborgs två projekt Jobb Tillsammans eller Framtid Tillsammans är ute och arbetar.

Hur kommer det sig att fotbollsklubbar engagerar sig och arbetar med frågor som sysselsättning? 
– Erfarenheten ifrån flera länder säger att sysselssättningsprojekt som drivs av fotbollsklubbar är framgångsrika och verkligen hjälper människor ut i sysselsättning. Mycket av framgången handlar om att många arbetslösa känner en extra stolthet över att tillhöra och representera den lokala klubben när de söker sig dit för att få hjälp att komma ut i sysselsättning. Genom att ingå i program som klubbarna driver får de även extra hjälp och verktyg för att stå bättre rustade när de söker arbete. Precis som IF Elfsborg i vår region har många ett välkänt varumärke och ett stort nätverk av sponsorer som underlättar.

Vad är det IF Elfsborg och Vi Tillsammans gör som vi kan dela med oss av till de andra klubbarna?
– Inom ramen för Vi Tillsammans driver vi två projekt, Jobb Tillsammans och Framtid Tillsammans, som syftar till att skapa sysselsättning i Borås. Genom våra deltagare som vi sätter i arbete bidrar vi till inkludering och i sin tur att arbeta för att förhindra unga människor att hamna i utanförskap genom att finnas på skolor och fritidsgårdar. Det som är unikt för Sverige och framförallt i Borås är vårt nära samarbete med kommunen.

EFDN (European Football for Development Network) är ett nätverk bestående av 64 medlemsklubbar ifrån hela Europa där inriktningen ligger på det samhällsarbete som klubbarna bedriver. Klubbarna inom EFDN samarbetar med varandra, utbyter erfarenheter och information för att kunna använda fotbollen som ett verktyg i lokalsamhället.

Läs mer om Vi Tillsammans – IF Elfsborgs arbete i samhället

Huvudpartners