Dags för årets tuffaste utmaning i UEFA Youth League när Chelsea FC kommer till Borås Arena. 

IF Elfsborg tog sig till UEFA Youth League genom sitt SM-guld i U17 Allsvenskan under säsongen 2017. Därmed var det andra gången som Elfsborg kvalificerade sig dit, och sedan dess har även en ny plats i Youth League säkrats genom årets SM-guld i U17 Allsvenskan. I den första kvalomgången ställdes IF Elfsborgs U-trupp mot det isländska laget KR Reykjavik. Efter seger med 2-1 på bortaplan säkrades avancemanget definitivt efter hemmasegern med 1-0. Därmed var Elfsborg vidare till kvalomgång två där Chelsea FC står för motståndet.

Motståndarlaget Chelsea är ett av de tuffaste lag som man kan stöta på i UEFA Youth League. De var i final under fjolåret och besegrades av FC Barcelona då. I den första kvalomgången ställdes Chelsea mot Molde FK där det blev en storseger för engelsmännen. Efter att ha vunnit med 10-1 i hemmamatchen, vann laget sedan med 4-0 i Norge och avancemanget var spikat efter totalt 14-1. Nu står alltså Elfsborg för motståndet och denna gång får Chelsea börja på bortaplan.
– Det här är ett motstånd som är ”top of the line” när det kommer till akademier i Europa och blir en rejäl utmaning, men sedan har de också svagheter i sitt spel som vi ska försöka utnyttja. Vårt lag har bevisat att när vi fått förbereda oss optimalt och varit bra tränade och återhämtade inför match, ja men då kan vi slå vilket lag som helst, säger tränare Janne Mian.

Storsegern skrämmer inte

Att segersiffrorna mot Molde rasade iväg är inget som Mian heller blir skrämd av.
– Det blev en stor seger men jag har sett matcherna. Molde släppte in ett tidigt billigt mål, sedan blev det ett självmål, ett mål där de gav bort bollen och Molde uppträdde ängsligt och hade inget eget spel. Kan vi ha ett högre huvud och en bättre aura kring oss och våga spela – ja då ska vi ge Chelsea en match.

Elfsborg har nu tränat på inför den här matchen. Seriespelet avslutades för lite över en vecka sedan och förberedelserna har varit goda, men fördelen av att kunna börja hemma eller borta är svår att avgöra på förhand.
– Vi ska spela som vi har tränat och kommer ta de sista detaljerna i den offensiva delen här på den sista träningen. Vi kommer titta på vissa saker som vi måste göra. Sedan om det är en fördel att börja hemma, ja såklart om vi vinner var det ju en fördel för då kan vi försöka stänga till rejält i London. Men förlorar vi här så blir det tufft, men om det är en fördel vet vi ju först efter matchen. Vi ska försöka vara disciplinerade i vårt egna spel och då hoppas jag vi kan mäta oss med Chelsea. Det här kan vara några av de största matcherna man får i ungdomslagen så vi får hoppas det blir goda minnen, avslutar Mian.

De åtta lag som är kvar efter den här andra utslagsomgången kommer gå vidare till play-off där en avgörande match väntar. För motståndet här är ett av de åtta andraplacerade lagen från gruppspelen i den andra delen av Youth League, det vill säga en identisk gruppfördelning som i UEFA Champions League. Vinnarna där går vidare till 16-delsfinal och kommer ställas mot någon av de åtta gruppsegrarna.

Matchen startar klockan 18.00 på Borås Arena, onsdagen den 7 november. Det är fritt inträde tack vare IF Elfsborgs samarbetspartners så kom och stötta Elfsborg till nya framgångar!