Det var en tuff uppgift som Elfsborg ställdes inför när Chelsea FC gästade Borås i UEFA Youth League. 

Ända sedan avancemanget mot KR Reykjavik var klart i den första omgången har det varit en stimulerande uppgift att tänka på nästa motståndare – Chelsea FC. En rejäl nöt att knäcka i ett dubbelmöte mot en av Europas bästa akademier. I det första mötet skulle Elfsborgs U-trupp få spela på hemmaplan, en match som blåstes igång klockan 18.00 på onsdagskvällen inför storpublik – 3612 åskådare som skulle heja på gulsvart.

Elfsborg hade respekt för sina motståndare och hade ett tämligen lågt lag när Chelsea hade boll, som var rejält offensiva i sin uppställning. En stark backlinje försökte hålla engelsmännen utanför sig, men när Chelsea lyckades komma in bakom backlinjen kom också första målet. Ett inspel som Tim Rönning räddade, men returen gick dessvärre inte att undvara. 0–1 i den 13′ minuten.

Men någon chanskavalkad blev det inte. Elfsborg försökte ligga rätt och använda de omställningar som uppkom. Ett par chanser till kontring kom också men det ville sig inte riktigt för att kunna hota rejält och därmed 0–1 i paus.

Uppryckning offensivt i andra

Efter att Elfsborg ändå kunnat värja sig från Chelseas offensiv i första halvlek började också anfallsspelet se bättre ut i den andra halvleken. Lite snabbare anfall, lite bättre och rappare beslut gav också en känsla av att kunna kvittera, bland annat när Isaac Prince Kouame fick ett skottläge som täcktes bort.

Elfsborg försökte lyfta lite folk i anfall, inte sjunka så lågt med lagdelarna när Chelsea hade boll, vilket resulterade i att fler kunde fylla på i kontringar och anfall. Den bästa chansen kanske Eduart Iljazi fick efter förarbete från Prince Kouame, men bollen gick dessvärre rakt på Chelsea-målvakten. Även Tim Stålhedens slumpmässiga friläge med tio minuter kvar var en bra chans, men nicken gick utanför.

Sedan kom kallduschen. Med fyra minuter kvar tilldömdes Chelsea en straff som Billy Gilmour utnyttjade. Elfsborg fick sedan en omställningsmöjlighet till reducering, men istället kunde Chelsea vända igen. På stopptid fick Chelsea en hörna som var nära att gå in, men som nickades över., men bara en halvminut sedan kom också 0–3 när Charlie Brown satte sitt andra mål för kvällen.

Gulsvart fick därmed se sig besegrade med 0–3 inför returen, en tuff uppgift att vända när laget ska åka till London för andra matchen. Den spelas på Chelseas träningsanläggning i Cobham den 28 november.

 

IF Elfsborg – Chelsea FC 0–3 (0–1)

Mål: 0–1 Charlie Brown 13′, 0–2 Billy Gilmour (straff) 86′, 0–3 Charlie Brown 90+3′

Publik: 3612

Startelva: 31. Tim Rönning (GK) – 5. Tim Stålheden, 6. Johannes Vedin, 7. Nattnael Zerai, 8. Joakim Engström, 10. Jesper Sandberg Hesselgren, 11. Isaac Prince Kouame, 13. Eduart Iljazi, 17. Alexsandar Ceganjac 90’+2, 20. Oliver Zandén, 29. Filip Schyberg (C),
Ersättare: 12. Gustav Broman, 14. Jack Cooper Love, 25. Noah Söderberg 27′