Stig-Ove i Västerås trogen medlem i över 50 år

Publicerad: 2018-12-27 18:03, Uppdaterad 2018-12-27 18:08

Stig-Ove Andersson är Västeråsaren som blev Elfsborgare och sedemera gulsvart ambassadör för föreningen i Västmanland. Stig-Ove med familj är några av alla trogna medlemmar i IF Elfsborg.  

Stig-Ove hur kommer det sig att du blev Elfsborgare?
– Det hela började när jag fyttade till Borås 1961. Jag fick jobb på KF Lager på Sagagatan. Eftersom jag var fotbollsintresserad började jag att besöka Ryavallen och man kan säga att det var helt rätt år att göra det. Elfsborg blev svenska mästare och sedan var jag fast. 1965 flyttade jag och familjen tillbaka till Västerås och sedan dess har jag troget följt gulsvart genom att besöka Borås, men framförallt alla bortamatcher i Stockholm med omnejd. Jag är nog en av få Elfsborgare som sett laget fler gånger på bortaplan än hemma.

Man kan utan att överdriva säga att du genom åren blivit en ambassdör för IF Elfsborg i Västmanland. Hur har det tagit sig uttryck?
– Genom åren lärde jag känna flera i den fantastiska skaran av ideella ledare i föreningen som Jörgen Bogren, Arne Idh, Olle Blom med flera. Under 35 år var jag med och sålde Elfsborgs adventskalender i Västerås med omnejd. Eftersom jag träffade mycket folk i jobbet och inte har några problem att prata för mig kom jag rätt snart upp i 300 sålda kalendrar per år. Idag är det inte några pengar att prata om, när en spelare kan säljas för miljoner, men då, när jag skickade över 9000 kr efter avslutad försäljning var det viktiga pengar in för föreningen.

Ekonomisk stöttning är en sak, men framförallt har jag alltid brunnit för att sprida Elfsborgs namn här uppe. Jag vet minst en familj av alla de som genom åren köpte adventskalendern där sonen blev Elfsborgare, i Västerås. Det slutade med att han köpte en Elfsborgströja via nätet och promt skulle ha den på skolfotot. Och det utan någon annan koppling  till Borås eller Elfsborg än att han under flera år fick adventskalendern. Ibland är det små saker som får en fast!

Stig-Ove är även en av få som har ett eget Elfsborgsmuseum hemma, en plats dit han gärna bjuder in fotbollsintresserade gäster.
– Det hela började när jag gick i pension, jag hade en hel del grejer på jobbet som jag istället satte upp hemma i garaget, sedan har det bara fortsatt. Jag är extra glad för att jag har samtliga lagbilder ifrån när Elfsborg ha medverkat i klassiska rekordmagasinet och även en hel del minnesgrejer från egna resor med Elfsborg. Bland annat var jag med Elfsborg i Polen 1983 när vi mötte Widzew Lodz, jag tog ledigt från jobbet och ställde upp som materialare kombinerat med allehanda fixande och trixande för att det skulle flyta på för laget. En av de gäster som Stig-Ove är mest stolt över att ha haft på besök i garaget är fd Statsminstern och Elfsborgaren Ingvar Carlsson.

Över 50 år totalt som medlem och varje år ser Stig-Ove till att även resten av familjen med barn och barnbarn är en del av den gulsvarta föreningen. Vaför är det viktigt som Elfsborgare att vara medlem?
– Jag tycker att om du håller på ett lag, då ska du även vara medlem i föreningen. Dels bidrar du med en liten ekonomisk insats varje år men framförallt kommer du närmare föreningen med ditt medlemskap. Vi som följer Elfsborg på avstånd värdesätter all inside och information vi kan få kring föreningen.

Slutligen, vad har du för förhoppningar inför säsongen 2019?
– Jag precis som alla Elfsborgare var inte nöjd med 2018. Jag tycker att vi har såpass bra lag att vi ska kunna ligga bra mycket högre upp. Jag har föjt laget i så många år och varit med om både toppar och dalar, det är bara att fortsätta arbeta hårt för att det ska vända. Det blir en viktig inledning med Hammarby hemma och IFK Göteborg borta. De matcherna kan sätta tonen för hur det går under året. Tänk om vi kunde få sex poäng redan där avslutar Stig-Ove!

Ett stort tack till Stig-Ove Andersson och alla andra trogna medlemmar i IF Elfsborg. Som ett litet tack komer vi att lotta ut tre signerade matchtröjor bland Er som förnyar medlemskapet innan den 31 december.  Läs mer här. 

Huvudpartners Officiella sportleverantörer