Årligen genomförs en certifiering av samarbetsprojektet Tipselit där samtliga föreningar i Tipselit-nätverket bedöms och får poäng för sin satsning på unga talanger, och nu är 2018 års certifiering klar. Detta är en certifiering som syftar till att kvalitetssäkra hur klubbarna arbetar med spelarutveckling mellan åldrarna 8-19 år. I denna har Elfsborg återigen fått högsta betyg och är topp tre i landet återigen!

Certifieringen fastställs genom att man ställer en rad olika frågor inom olika verksamhetsområden där klubbarna får svara hur de jobbar. Detta genomförs genom besök av verksamhetsutvecklare från Svensk Elitfotboll, SEF, hos klubbarna. Varje svar bedöms och genererar en viss poäng och den sammanlagda poängsumman genererar ett antal stjärnor. Att få över 2500 poäng innebär att man får fem stjärnor, men Elfsborg nöjer sig inte med det utan vill också vara i toppen av de klubbar med fem stjärnor. Elfsborg hamnar för året 2018 på en tredjeplats med sina 3334 poäng. Endast Brommapojkarna och Malmö FF har fler poäng. På en fjärdeplats, 137 poäng bakom Elfsborg, hamnar AIK. Noterbart är att Elfsborg får hela 341 poäng över fjolårets sammanställning över säsongen 2018.

Modellen har också gjorts om till detta år. Fler poäng har i år fördelats, men högre krav och fler poäng har också krävts för att få fem stjärnor. Under fjolåret behövdes 2000 poäng för fem stjärnor, i år 2500 poäng. Nytt är också poäng för specialister, till exempel värdegrundsansvarig eller videoanalytiker. Dessutom har spelare som deltagit i gruppspel i Champions League- eller Europa League gett poäng.

Strategiskt arbete under lång tid bär frukt

För att få högt antal poäng krävs det att föreningen jobbar med tydliga utbildningsplaner, att det finns en stabil tränar- och ledarorganisation kring ungdomslagen, att faciliteter och lokaler är av god standard samt att föreningen samarbetar med skolor i sin stad och andra föreningar. Elfsborg har under lång tid strategiskt arbetat med att ta tillvara och utveckla talanger för att nå så långt som möjligt, såväl på det sportsliga som personliga planet, något som tydligt visar resultat i denna certifiering. En stor poänggivande del är också antalet egenfostrade spelare som har gjort allsvensk debut, landslagsdebut och så vidare. Denna poäng multipliceras sedan med antalet år spelaren har varit i klubben under sin ungdomstid. Så länge spelaren är aktiv får klubben tillgodoräkna sig poängen men den dagen spelaren lägger skorna på hyllan försvinner också dessa poäng.
– Strategiskt och långsiktigt arbete bär återigen frukt. Det handlar om kontinuitet, att hålla i det som är bra och utveckla det som vi kan utveckla för att göra det än bättre. Vi följer en tydlig utbildningsplan och tränarna som är i föreningen har varit det i många år, så de vet vilken linje vi vill gå på. Viktigt är också att vi dokumenterar arbetet på ett systematiskt sätt. Resultatet av certifieringen visar också att vi är en väldigt attraktiv förening när det kommer till talangutveckling, äger sportchef ungdom, Tony Lundqvist.

Certifieringen hjälper att locka de bästa talangerna

Det är också en viktig del att visa högt resultat i certifieringen för att fortsatt kunna locka de bästa spelarna till föreningen.
– Vi är duktiga på att locka några av landets mest talangfulla spelare till gymnasiet, att fostras i IF Elfsborg där spelare och deras föräldrar köper vår idé och tro på hur vi bedriver verksamheten. Och jag lovar, spelare och föräldrar har bra koll på den här certifieringen vilket då är ett starkt kvitto att kunna visa upp.

Som sportchef ungdom i IF Elfsborg är han ytterst nöjd med att återigen landa i toppskiktet av klubbar
– Vi är många som har jobbat hårt med detta under många år, och jag som ansvarig känner mig jättenöjd. Det är viktigt att man tar certifieringsarbetet på allvar och viktigt att klubbarna får verktyg att fortsätta utveckla framtidens talanger, det gör att man jobbar ännu hårdare och det kommer även vi göra för att fortsätta vara i Sverige-toppen, avslutar Tony Lundqvist.

 

Topp 10 certifiering 2018

Malmö FF                                                 5321

IF Brommapojkarna                                  4594

IF Elfsborg                                                3334

AIK                                                           3197

IFK Göteborg                                            3152

Helsingborgs IF                                        3099

BK Häcken                                                2670

Halmstad BK                                            2598

Djurgårdens IF                                          2509