180524 Elfsborgs assisterande tränare Tobias Linderoth under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Dalkurd och Elfsborg den 24 maj 2018 i Gävle. Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån / kod AE / Cop 106

Premiär i U21 Allsvenskan mot MFF

Publicerad: 2019-03-18 15:51, Uppdaterad 2019-03-19 13:21

På tisdagseftermiddagen är det premiär för IF Elfsborg i U21 Allsvenskan Södra när Malmö FF gästar Borås Arena. 

Träningar, träningsmatcher och tävlingsmatcher i Ligacupen – detta har utgjort grunden för att vara så redo som möjligt när det nu vankas premiär i U21 Allsvenskan Södra för IF Elfsborgs del. Premiären spelas klockan 17.00 på Borås Arena på tisdagseftermiddagen och det är Malmö FF som utgör motståndet.

Årets serie spelas som en vårserie och en höstserie där åtta lag ingår. Alla lag möts i ett enkelmöte, antingen på hemma- eller bortaplan, och därefter summeras tabellen när sju matcher är spelade. De två sämst placerade lagen byts sedan ut mot de två bäst placerade i U21 Superettan. Därefter startar serien om i en höstserie där seriesegraren får spela final framåt hösten mot vinnaren i den norra serien.

”Klarat av att prestera bra”

Det lag som representerar Elfsborg i U21 Allsvenskan är U-truppen vars stomme spelar i såväl U21- som U19 Allsvenskan. Därtill kan det fyllas på med spelare från A-truppen som behöver speltid och matcher i kroppen. Under försäsongen har laget spelat två träningsmatcher, där man vunnit mot Skoftebyn med 3-0 och Ullared med 3-1. Lägg därtill medverkande i Ligacupen, Svenska Cupen för ungdomslag, där Elfsborg slutade på tio poäng efter fem spelade matcher med tre vinster, en oavgjord och en förlust.
– Det är alltid lite speciellt när spelare från två trupper ska gå ihop och spela match, men det ska bli spännande att se. I U-truppen har vi jobbat på i flera månader för att sätta ett bra försvarsspel, skapa en tydlighet i hur vi vill agera. Försäsongen har i mångt och mycket gått åt till att sätta det, sedan har vi jobbat med grunderna i anfallsspelet och det kommer successivt bli bättre. Vi har klarat av att prestera bra i stora delar av Ligacupen, nu är målet att klara det i 90 minuter plus, och minimera de sämre perioderna, säger tränare Tobias Linderoth.

Inställning och prestation

Det är därmed seriepremiär för nya tränarduon Tobias Linderoth och Emir Bajrami i U21 Allsvenskan, två spelare med enormt mycket rutin som också kan vara användbart för de unga spelarna.
– Vi vill se en bra prestation och rätt inställning, sedan kan man vinna och förlora men det är prestationen som räknas. Det spelar ingen roll om det är att spela till sig ett nytt kontrakt, att få spela i A-laget eller starta i U19 – alla matcher är viktiga. Vi kommer spela mycket matcher, de bästa spelarna kommer ibland spela två matcher i veckan, men det ska man också klara av. Då handlar det om att träna rätt, att veta vilken nivå man kan ligga på som spelare och ändå prestera bra. Där kan jag och Emir använda vår rutin, två tidigare spelare som verkligen vet vad som krävs, det kan ingen ta ifrån oss.

För Malmös del är det andra matchen i U21 Allsvenskan då de redan hade sin premiär mot IFK Göteborg. Den matchen vanns med 1-0 och det var en blandning av U19- och A-lagsspelare i den matchen.
– Det är alltid bra matcher mot Malmö och det vi vill se är som sagt är rätt inställning till matchen, sedan har vi givetvis ambitioner att vi också vill vinna men det är där man kan lägga nivån för att sedan utveckla vecka för vecka, avslutar Tobias.

Truppen: Tim Rönning (mv), Camil Altun (mv), Aleksandar Ceganjac, Anton Thorsson, Eduart Iljazi, Filip Schyberg, Jesper Sandberg Hesselgren, Joakim Engström, Joel Wiktorsson, Johannes Vedin, Makwan Sawsani, Marokhy Ndione, Mattias Özgün, Nattnael Zerai, Prince Isaac Kouame, Tim Stålheden

Matchen startar klockan 17.00 på Borås Arena, tisdagen den 19 mars. 

Huvudpartners