En stark premiärinsats tidigare i veckan mot Hammarby blev till en stark inledning i söndagens bortamöte med IFK Göteborg på Ullevi. Mycket stämde till en början för IFE, men två snabba mål från IFK Göteborg ändrade på matchbilden och hemmalaget kunde sedan vinna matchen med 3–0 (2–0).

Med en färsk premiärpoäng och fint självförtroende från matchen mot Hammarby i måndags vandrade Elfsborg ut på Ullevi under söndagen redo för västderbyt mot IFK Göteborg. Det syntes också redan från start att man ville fortsätta på den inslagna vägen från senast. Tidigt satte Elfsborgs anfallstrio hög press och stressade Blåvitts försvar. Så fort Elfsborg tappade boll var de lika snabba på att ta tillbaka den. Det var också gästerna från Borås som förde spelet. Göteborg försökte och försökte – men det var förgäves.

Di Gule började skapa mer och mer framåt, och mestadels var det med vänsterkanten som utgångspunkt. Var det inte Pawel Cibicki som arbetade fram bollarna, fyllde Simon Strand och Samuel Holmén på och hotade framåt.

Men istället för ett väldigt rättvist ledningsmål för Elfsborg stormade Blåvitt fram och Patrik Karlsson Lagemyr serverades en öppnande passning i straffområdet och gjorde inga misstag till 1–0. Bara tre minuter senare kunde hemmalaget dessutom utöka till 2–0 genom Benjamin Nygren. Jobbiga minuter för IFE efter den fina inledningen.

Göteborg tog därefter över precis den energi Elfsborg hade i sin ägo under den första halvan av halvleken, och förde spelet under avslutningen av matchens första 45 minuter.

Till den andra halvleken genomförde manager Jimmy Thelin två byten. Samuel Holmén och Jonathan Levi gick ut, och in på planen kom Deniz Hümmet och debuterande Kevin Kabran.

Pausvilan gjorde gott för Elfsborg som kom ut riktigt piggt och tryckte framåt med Pawel Cibicki i spetsen. Men det ville sig inte riktigt för IFE den här söndagseftermiddagen.

I den 64:e minuten fick mittbacken Stian Gregersen syna det röda kortet i samband med att en IFK Göteborg-spelare sprang sig fri och gjordes ned i straffområdet. Göteborg tilldöms därmed också en straffspark – som lagkapten Kevin Stuhr-Ellegaard räddar. En minst sagt viktig räddning i ett viktigt skede.

Men istället för en nytändning kunde Sebastian Ohlsson utöka IFK Göteborgs ledning, och också avgöra den här matchen, i den 74:e matchminuten till 3–0. Det blev en tung eftermiddag på Ullevi för gulklädda IF Elfsborg den här söndagen.

Nästa söndag tar vi nya tag! IF Elfsborg tar emot Gif Sundsvall hemma på Borås Arena.

Manager Jimmy Thelin på den efterföljande presskonferensen:

– Jag tycker att vi börjar som vi ska, sätter en hög press på IFK och lyckas relativt bra med det. Vi får ett bra grepp på dem och pressar ned dem i egen box. Vi skapar väl inga jättechanser men vi är där. Sedan gör de två snabba mål på kontring, och vi blir lite skakiga medan Blåvitt kommer in i matchen på ett bra sätt. De utnyttjar våra ytor bakom backlinjen när vi trycker på för en reducering.

Att det är en tung förlust är ett faktum, men nu gäller det att ladda om inför hemmamatchen mot Gif Sundsvall nästa söndag, menar Thelin.

– Man kan älta den här matchen i all evighet. 3-0 i ett västderby är en rejäl smäll såklart. Men vi måste ta med oss inledningen av matchen, och tänka på att det är 28 omgångar kvar. Vi får lägga den här matchen till sidan nu och börja fokusera på Sundsvall, säger han.

IFK Göteborg–IF Elfsborg 3–0 (2–0)

Målen: 1–0 Patrik Karlsson Lagemyr (23), 2–0 Benjamin Nygren (26), 3–0 Sebastian Ohlsson (74)

Startuppställning (4-5-1): Kevin Stuhr-Ellegaard–Frederik Holst (69), Stian Gregersen, Joakim Nilsson, Simon Strand–Jonathan Levi (46), Robert Gojani, Simon Olsson, Samuel Holmén (46), Pawel Cibicki–Per Frick

Ersättare: Tim Rönning, Gustav Henriksson (69), Rami Kaib, Deniz Hümmet (46), Jesper Karlsson, Kevin Kabran (46), Marokhy Ndione

Varningar, IFE: Stian Gregersen (utvisad, 64), Per Frick (79)

Publik: 17 222