I slutet av 2012 invigdes Elfsborgs nya elevhem Gula Kulan på Sjöbo. En ombyggd industrilokal som skulle samla alla de talanger som kom inflyttandes till Borås och IF Elfsborg. Nu, sju år senare, kan vi konstatera att satsningen blivit en succé. –Boendet är en stor och viktig anledning till att vår talangutveckling fungerar så bra som den gör, säger Tony Lundqvist, sportchef ungdom.

Simon Olsson och Rami Kaib välkomnar oss i ingången till elevhemmet Gula Kulan på Sjöbo. Här har de båda varit bosatta under tiden de spelade ungdomsfotboll i IF Elfsborg. Ett elevhem med gemensamt kök, gemensamma sällskapsytor och egna lägenhetsrum. I Gula Kulan samlas Elfsborgstalanger från hela Sverige, ska gå fotbollsgymnasiet i Borås och som kommer så pass långt bortifrån att de inte kan bo kvar hos sina föräldrar. –Det var som en familj här, man hade varandra, säger Simon Olsson som numera spelar i Elfsborgs a-lag.

Bertil Jansson, 75. Elfsborgaren, mångsysslaren och initiativtagaren till Gula Kulan kom för ett par år sedan över en industrilokal på Sjöbo. Tidigt tänkte han att detta vore det perfekta elevhemmet för Elfsborgs ungdomsspelare. Han tog i kontakt med IF Elfsborg som nappade direkt. –Elfsborg har fått mycket lättare att värva duktiga spelare från hela landet. Jag har mött många föräldrar som ska lämna iväg sina 16-åriga killar och att kunna presentera det här har varit fantastiskt, säger Bertil Jansson.

I Boendet finns 14 rum med egen kyl och frys. Ett stort gemensamt kök, ett samlingsrum med teve samt ett biljardrum och en tvättstuga. En gång i veckan dyker en lokalvårdare upp för att städa allmänutrymmena men annars är det meningen att killarna ska hålla ordning på egen hand. En viktig del att bli vuxen. –Eftersom att jag tog en hel del ansvar i början, var ofta på plats och såg till att allt fungerade tänkte jag att, jag blir den där jäkla gubben som går runt här och tjatar, men det har blivit precis tvärtom, de är alltid väldigt glada att se mig, säger Bertil Jansson.

-Killarna har samma intressen, spelar fotboll, handlar och lagar mat ihop. Jag blir lite extra glad när jag möter sex, sju killar i ett lag som gemensamt går och handlar ihop för att sedan gå hem till Kulan för att umgås och laga mat, fortsätter Bertil.

A-lagsspelarna Rami Kaib och Simon Olsson minns tillbaka till en härlig tid på Gula Kulan. De båda lärde sig snabbt att trivas i Borås. Omhändertagandet och välkomnandet fick Simon att komma in i gruppen snabbt vilket underlättade flytten från familjen och kompisarna i Linköping. – Jag kom direkt in i gänget. 13 personer välkomnade mig med öppna armar kändes det som. Det var som en familj, man hade varandra och vi tog hand om varandra, säger Simon Olsson. Simon och Rami är överens om att tiden på Gula Kulan fått dem att växa som personer både på och utanför fotbollsplanen. –En fantastisk erfarenhet. Redan som ung får man ta ett jättestort ansvar och att komma hit som 16-17-åring och att ta hand om sig själv, laga mat och tvätta är en bra utbildning, säger Rami.

Sportchefen för ungdomslagen Tony Lundqvist och U-tränaren Tobias Linderoth visar stolta upp boendet och föreningens lyckade satsning. –Det är 14 spelare som är i samma situation. De bor tillsammans, går i skolan ihop, spelar fotboll ihop och umgås hela dagarna, vilket gör det lättare att komma in i gemenskapen när allt är nytt, säger Tobias Linderoth, U-tränare.

–Boendet har blivit en succé. Bättre lägenheter, bättre sociala förutsättningar och närmare träningsanläggningen än det tidigare boendet ”kulan”. Boendet är en stor och viktig anledning till att vår talangutveckling fungerar så bra som den gör, säger Tony Lundqvist, sportchef ungdom. –Vi har ett par nyckelpersoner som gjort detta möjligt och som vi ska tacka. Bertil Jansson och Niclas Sigvardsson som ägare och Reima Haukka – ansvarig över städning och ordning som gör ett fantastiskt jobb, avslutar Lundqvist.