IF Elfsborg dominerade mångt och mycket i måndagens klassiska möte med IFK Norrköping hemma på Borås Arena. Men ett större bollinnehav och många chanser framåt till trots fick Di Gule nöja sig med en poäng. Matchen slutade 0–0.

Det var en pigg inledning från IF Elfsborgs sida i den här matchen. Bara sekunder efter det att domaren Kristoffer Karlsson blåst igång det här klassikermötet hade Kevin Kabran ordnat lagets första hörna. Och några minuter senare kom nästa. Elfsborg startade med precis samma självförtroende som man visat under de senaste omgångarna i allsvenskan.

Pressen sattes högt, och allt som oftast med en lyckad utgång av det hela. Innermittfältets tre kuggar, Robert Gojani, Simon Olsson och Samuel Holmén, arbetade hårt för att skapa både utrymme framåt och andrum bakåt.

IFK Norrköping jobbade sig dock in i matchen och kunde under en period ta över matchbilden något med ett flertal inspel mot hemmamålet som resultat. Uppoffrande försvarsspel från bland andra Stian Gregersen och stabila ingripanden från kapten Kevin Stuhr Ellegaard i målet såg till att hålla nollan intakt.

Istället kunde Elfsborg återta kommandot, och det släppte man sedan inte ifrån sig igen under den första halvleken. Även om det inte skapades fler än ett par riktigt heta chanser för Di Gule var det ändock spel mot ett mål. Mot det mål där Norrköpings målvakt höll till och solen lyste under halvlekens avslutning efter en tids frånvaro från arenan.

Robert Gojanis första 45 minuter var starkt bidragande till att Elfsborg kunde pressa högt på Norrköpings fembackslinje, och därmed också vinna bollen högt för att sedan blixtsnabbt ställa om. Pawel Cibicki var som vanligt inblandad i mycket, och Kevin Kabran lyckades vända om flera gånger om och servera sina lagkamrater.

Det bjöds dock inte på några mål i den första halvleken som därmed slutade 0–0.

Till den andra halvleken var kvällskylan allt mer påtaglig, och det märktes också på spelet som mattades av i jämförelse med en välspelad första halva av matchen.

I den 59:e minuten blev Jonathan Levi liggandes i offensivt straffområde efter en Elfsborgsomställning. Levi tvingades tyvärr till byte och ersattes av Jesper Karlsson.

När det återstod en kvart av matchen började det öppna upp sig allt mer, och det var precis som under stora delar av matchen Elfsborg som förde spelet. Simon Olsson kunde hitta inbytte Jesper Karlsson som sprang framåt, men Norrköpings försvar kunde avvärja. Två minuter senare kom matchens dittills hetaste målchans. Stuhr Ellegaard plockade ned en boll och skickade med stor precision upp en utspark på en löpande Pawel Cibicki, som hamnade en mot en med en bortaförsvarare. Cibicki kom till skott – men som gick precis utanför målramen.

Di Gule fortsatte trycka framåt och hade närmade sig allt mer ett ledningsmål i matchen. Simon Lundevall byttes in och bjöd kort efter det på en läcker tunnel, för att sedan servera Samuel Holmén som gick på skott. Skottet var av den tyngre klassen men Isak Pettersson kunde hålla emot.

Det var ett stort hemmatryck mot slutet, men trots det fick inte publiken se några mål den här kvällen. Matchen slutade 0–0 och det hade inte varit alls oförtjänt med tre gula poäng.

I nästa match ställs IF Elfsborg mot Malmö FF på bortaplan.

Manager Jimmy Thelin om matchen:

– Jag tycker att det är en ganska så bra fotbollsmatch mellan två bra lag. Vi tar ut varandra lite i den första halvleken. Båda lagen har momentum, och det är väl ganska så lika. Sedan i den andra halvleken tycker jag att vi får ned dem mer och mer mot eget mål, både med presspel och även flera gånger med skott och kombinationsspel. Lundevall kommer in och får till ett övertag på sin spelare direkt, och vi försöker verkligen få till ett segermål. Samtidigt tycker jag att vi kontrollerar deras kontringar bra. Det var en bra match och ett bra försök av oss till att vinna matchen, samtidigt som vi fick med oss publiken på ett bra sätt på slutet, säger han.

Det här var IF Elfsborgs första hållna nolla för säsongen, och att få till den mot ett IFK Norrköping är ett bra kvitto, menar Thelin.

– Defensiven är bra idag och det är bra fokus. Norrköping är ett av de bättre kontringslagen i serien och är väldigt snabba på att driva boll om de får stora ytor. Jag tycker att vi får stopp på dem ganska tidigt. De har några inlägg i början och några skottförsök, men sedan tycker jag att de trycks mer och mer därifrån och det är bra.

Det blev alltså en poäng – men det kunde blivit mer. Thelin avslutar:

– Prestationen är bra, och framför allt att vi ökar hela vägen in i mål. Klart att det är en besvikelse när man tycker att man har tryck på dem mot slutet. Det är många nästanlägen på slutet, och det är klart att det finns en viss känsla att vi skulle haft de här tre poängen. Så ska det vara på hemmaplan.

IF Elfsborg–IFK Norrköping 0–0 (0–0)

Startuppställning (4-5-1): Kevin Stuhr-Ellegaard–Frederik Holst, Stian Gregersen, Joakim Nilsson, Simon Strand–Jonathan Levi (59), Robert Gojani, Simon Olsson, Samuel Holmén, Kevin Kabran (80)–Pawel Cibicki

Ersättare: Tim Rönning, Jon Jönsson, Jesper Manns, Stefan Ishizaki, Deniz Hümmet, Simon Lundevall (80), Jesper Karlsson (59)

Varningar, IFE: Simon Strand (3), Samuel Holmén (25), Stian Gregersen (31)

Sålda biljetter: 6834