Hårt slit ger resultat – till slut. IF Elfsborg kämpade och kämpade för att få till ett ledningsmål hemma mot AFC Eskilstuna. Efter mycket om och men kunde Jesper Karlsson sätta dit det förlösande målet och säkra tre poäng till IFE. 

Borås Arena är IF Elfsborgs borg, och under säsongen 2019 har få poäng tappats på lagets hemmaplan. Med den vetskapen klev de gulklädda ut på en solig innerplan för onsdagskvällens möte med nykomlingen AFC Eskilstuna. Ett Eskilstuna som under de åtta inledande omgångarna säkrat fem poäng, medan hemmalaget IF Elfsborg mäktat med tolv.

Avstängde Simon Olsson ersattes av Samuel Holmén och i anfallstrion tog Simon Lundevall plats tillsammans med Pawel Cibicki och Jonathan Levi. I övrigt var det en startelva som mönstrades likt den mot Malmö FF senast.

Simon Strand öppnade piggt för Di Gule och visade både löpvilja och inställning från sin vänsterbacksposition. Det gav upptåg till att Pawel Cibicki kunde komma till avslut redan i matchens andra minut. Hungern efter tre nya poäng var stor, vilket märktes omgående.

Men rivstarten till trots mattades spelet sedan av, och den första halvleken blev en relativt chansfattig sådan. Dessutom tvingades Jonathan Levi utgå i matchens 27:e minut. In på plan i hans ställe kom Jesper Karlsson.

Annars var det just Simon Strand som stack ut under matchens första 45 minuter, och det var via honom och Robert Gojani mycket av spelet sattes igång. Den sistnämnda hittade inbytte Jesper Karlsson ett par gånger, men kantlöparen fick inte riktigt till det sista. Den första halvleken slutade mållös.

Just Karlsson var den som skulle få den andra halvlekens första målchans när han i den 52:a minuten tog emot bollen i straffområdet, vände upp och försökte gå på skott. Yttern var sånär på till det.

Elfsborg började skapa allt fler chanser framför AFC:s mål, och gästerna fick rikta in sig allt mer på att försvara 0–0-resultatet. Simon Lundevall hade ett farligt läge framför mål på retur, men fick inte riktig träff på bollen och skottet räddas till hörna.

Samuel Holmén löpte mycket och gärna från sin mittfältsposition i offensiv riktning. Frederik Holst löpte likaså i vanlig ordning väldigt mycket på högerkanten, och med kvarten kvar stod han för en fin aktion där han jobbade till sig en hörna. På den efterföljande hörnan fick han själv gå på avslut, men skottet gick utanför.

Det verkade helt enkelt vara en sådan afton, där IF Elfsborg inte riktigt fick till det. Där skotten gick just utanför.

MEN, så kom det så efterlängtade ledningsmålet efter 81 minuters hårt slit på planen. Och det var just kämparglöden som lyste igenom i förarbetet till målet. Simon Strand jobbade fram bollen till Pawel Cibicki ute på vänsterkanten. Den sistnämnda satte full fart framåt och hittade in med bollen till Jesper Karlsson som enkelt kunde trycka in 1–0 – precis framför hemmasupportrarna.

Ett mål som utöver stort jubel på Borås Arena säkrade tre sköna poäng för IF Elfsborg som därmed åter skuggar topplagen i allsvenskan.

I nästa omgång ställs IF Elfsborg mot Djurgårdens IF på bortaplan.

Manager Jimmy Thelin på den efterföljande presskonferensen:

– Jag är oerhört imponerad av våra spelare som kommer från att ha spelat 60 minuter med en spelare mindre borta mot Malmö, med bara två dagars återhämtning. Kvalitén i vårt spel är inte på topp, och det är många trötta ben, men det är ingen som ger sig och vår ”fighting spirit” är på topp, säger han och berättar mer om matchen:

– Den första halvleken är inte så bra från vår sida. Till den andra ändrar vi om till 4-2-3-1 och kommer mycket mer rätt och börjar också skapa fler och fler lägen. Vi närmar oss det där ledningsmålet. Vi vägrar ge upp och kämpar hela vägen in i slutet. Det är flera spelare som pushar på och trots lite kramp och så i slutet är det ingen som slutar springa och kämpa. Och återigen gör spelarna som kommer in under matchen skillnad där ute.

Segern var en skön sådan, och Thelin riktar stor tacksamhet till hemmasupportrarna:

– När spelet inte riktigt stämmer behövs supportrarna som allra mest. Jag är väldigt nöjd med supportrarna som stöttade oss hela vägen in i mål i den här matchen. Vi får den extra energin av det och orkar, trots trötta ben, köra på hela vägen. Därför vinner vi matchen idag.

Jonathan Levi utgick tidigt, men där ger Thelin beskedet att det inte handlar om någon skada.

– Han mådde inte helt hundra och vi valde därför att plocka av honom.

IF Elfsborg–AFC Eskilstuna 1–0 (0–0)

Målet: 1–0 Jesper Karlsson (81)

Startuppställning (4-5-1): Kevin Stuhr-Ellegaard–Frederik Holst, Stian Gregersen, Joakim Nilsson, Simon Strand–Jonathan Levi (27), Robert Gojani, Samuel Holmén, Stefan Ishizaki (68), Simon Lundevall (68)–Pawel Cibicki

Ersättare: Tim Rönning, Gustav Henriksson, Jon Jönsson, Jesper Manns, Deniz Hümmet (68), Jesper Karlsson (27), Kevin Kabran (68)

Varningar, IFE: Simon Lundevall (52)

Sålda biljetter: 4079