Det var gult och härligt på läktarna när IF Elfsborg under söndagen tog emot BK Häcken hemma på Borås Arena. Hemmalaget Elfsborg fick slita hårt efter en utvisning på mittbacken Gustav Henriksson i den första halvleken. Hårt slit ger också resultat – och IFE kunde säkra en poäng via ett mållöst resultat.

IF Elfsborg och BK Häcken är två spelglada lag som trivs med att ha bollen i sin ägo. Under den första halvleken bytte lagen av varandra i att ha små momentum där chanser framåt skapades, men dock aldrig några som riktigt hotade. Istället handlade den första halvleken mer om ett ställningskrig på mittplan och flertalet tuffa dueller.

IFE startade annars matchen piggt och försökte sig på olika former av offensiva kombinationer flera gånger om. Men aldrig så att Peter Abrahamsson i gästernas mål fick det riktigt svettigt.

I matchens 21:a minut drog Gustav Henriksson på sig ett gult kort, och i sekvensen efter varnades även lagkapten Kevin Stuhr-Ellegaard. Tyngre blev det dock för Elfsborgs del när samme Henriksson fick syna ytterligare ett gult kort kvarten senare, och därmed visades ut.

Jonathan Levi byttes ut och in kom Jon Jönsson för att hålla ihop fyrbackslinjen. Trots spel i numerärt underläge under de sista minuterna hade Elfsborg mycket av initiativet och spelare som Simon Strand och Pawel Cibicki manade på för att sätta fart på bollen.

Det blev dock inga mål under matchens första 45 minuter, utan lagen gick till pausvila med ett 0–0-resultat.

Gästande BK Häcken kunde med sitt överläge skapa lite mer under inledningen av den andra halvleken. Bland annat tvingades Kevin Stuhr-Ellegaard mota bort ett lurigt skott dryga kvarten in.

I Elfsborgslägret fortsatte man dock trumma på, och formationen 4-5-1 blev till 4-3-2 med Pawel Cibicki och Kevin Kabran hårt arbetande i spetsen. Stian Gregersen, som stod för ännu en stabil insats i den gula tröjan, bröt ett Häcken-anfall på egen hand och följde med i hemmalagets omställning. Samme Gregersen fick sedan bollen strax utanför offensivt straffområde, och därifrån tog han ett steg inåt och gick på avslut. Träffen var inte av önskad sort, men det signalerade att Elfsborg gick för tre poäng.

Med kvarten kvar tilldömdes IFE en frispark drygt 20 meter från motståndarmålet. Pawel Cibicki lade bollen till rätta och stegade upp. Skottet gick just utanför, och det var helt klart Di Gules främsta målchans så långt.

I samma sekvens ställde Häcken om och kom faktiskt hela vägen till ett friläge. Som tur var, i Elfsborgsögon, gick skottet över.

BK Häckens jakt på ett ledningsmål intensifierades allt mer under matchens slutskede, och Elfsborg fick allt fler defensiva uppgifter att lösa.

En tilltrasslad situation under slutminuterna slutade i ett kort till vardera lag. Ett till Alexander Jeremejeff och ett till Simon Strand. Elfsborg fick faktiskt en sista möjlighet till att ställa om, men Pawel Cibicki fick inte riktigt till inlägget. Kort därefter kunde matchen blåsas av, och den slutade 0–0.

Nu väntar sommaruppehåll för Elfsborgs del. Nästa match är 29 juni borta mot Falkenbergs FF.

Manager Jimmy Thelin tycker att det var en relativt chansfattig match, men där ett hårt defensivt jobb säkrade den här poängen:

– Vi har fått öva några matcher nu på att spela med en man mindre. Vi stänger rätt ytor och släpper till rätt ytor. Vi kan inte hålla dem borta från alla ytor, men vi begränsar deras spel på ett väldigt bra sätt. Framför allt är det återigen en stor arbetsinsats i laget och det visar på vilken ’team-spirit’ som finns hos spelarna. Självklart ville vi vinna idag, men vi får en man mindre väldigt tidigt och då är det också viktigt att inte börja förlora på hemmaplan. Det är viktigt att spelarna lyckas hålla den disciplinen hela vägen trots att man blir trött av att jobba så hårt, säger Thelin som tycker att det finns en trygghet i försvaret:

– Det är en helhet som lag. Sedan har backlinjen fått hantera många en mot en-dueller i år, och gjort det väldigt bra. Det defensiva är en utveckling vi gjort i laget och spelarna har vuxit med det.

På andra sidan planen har dock den stora målskörden avtagit något på slutet. Men Thelin är inte orolig.

– Det har varit ryckiga och annorlunda matcher på sina sätt. Vi har inte tappat någonting där egentligen, utan det gäller bara att alla spelare är ’fit for fight’ när vi kör igång igen och att vi blir lite mer disciplinerade så vi inte hamnar i de underlägena vi gjort.

Vad lägger ni fokus på inför återstarten?

– Att vi blir lite mer trygga i vår speluppbyggnad och tar steg där för att få lite mer balans i våra matcher, och så att vi får upp bollen lite oftare till våra tre där uppe. Det blir fokus på det.

IF Elfsborg–BK Häcken 0–0 (0–0)

Startuppställning (4-5-1): Kevin Stuhr-Ellegaard–Frederik Holst, Stian Gregersen, Gustav Henriksson, Simon Strand–Jonathan Levi (45), Stefan Ishizaki, Simon Olsson (87), Samuel Holmén, Kevin Kabran (69)–Pawel Cibicki

Ersättare: Tim Rönning, Jon Jönsson (45), Jesper Manns, Deniz Hümmet, Simon Lundevall (69), Jesper Karlsson (87), Marokhy Ndione

Varningar, IFE: Gustav Henriksson (21, utvisad 37), Kevin Stuhr-Ellegaard (21), Stefan Ishizaki (50), Jon Jönsson (75) Simon Strand (94)

Sålda biljetter: 6113