Ikväll möter det Svenska herrlandslaget Malta på Friends Arena. Tidigare Elfsborgsspelarna Viktor Claesson och Niklas Hult finns med i truppen till EM-kvalmatchen. En annan Elfsborgsspelare och ikon Thomas ”Ahlis” Ahlström minns tillbaka till ett märkligt möte med kvällens motståndare.

1973 gästade ett Svenskt landslag Malta och Gzira-stadion för den sista gruppspelsmatchen i kvalet till världsmästerskapet i Västtyskland 1974 . Det svenska landslaget hade innan matchen blivit lovade att träna och förbereda sig på den fruktade grusplanen matchen skulle spelas på, och reste ner med hela truppen 10 dagar innan matchen. -Vi åkte ner till Malta för att träna på den där grusplanen. Men när vi kom ner fick vi bara tillåtelse att träna en träning på grusplanen, resten av träningarna hölls på gräs, säger Thomas Ahlström.

Sverige behövde vinna matchen med två mål för att bli VM-klara. Men en svårspelad plan, hysteriskt kämpande malteser och en ursinnig publik stod i vägen.
-När matchen började hade Malteserna sopat av allt grus – det var som betong, och när målvakten Ronnie Hellström sparkade ut bollen kunde den studsa 15 meter upp i luften. Våra lår och knän var sönderskrapade efter matchen, men som vikingar gav vi oss inte. Med nöd och näppe vann vi matchen även om det var tufft som tusan, fortsätter Thomas.

Sverige vann med 2-1 efter mål av Bosse Larsson och Ove Kindvall. Resultatet säkrade omspel (mot Österrike) och till slut kvalificerade sig Sverige till VM.
-Det var en bragd att vi fixade den matchen. Men vi var det bättre laget och det märktes inte minst i hemmamatchen på Ullevi där vi vann med 7-0.

Ikväll möter det Svenska landslaget Malta på nytt. Sverige har aldrig förlorat mot Malta och Thomas tror på vinst även ikväll och tycker att det ska bli kul att följa de gamla Elfsborgsspelarna. -Claesson tror jag mycket på, han går från klarhet till klarhet, avslutar Thomas.