IF Elfsborg kammade noll i Falkenberg när det var dags för omstart i Allsvenskan. Hemmlaget vann matchen med 2–1 efter att John Chibuike avgjort matchen på straff. Elfsborgs mål stod Pawel Cibicki för.

Efter ett nästintill månadslångt sommaruppehåll var IF Elfsborg återigen tillbaka på en allsvensk matcharena. Den här gången stod Falkenbergs FF på Falcon Alkoholfri Arena på schemat.

Matchinledningen visade verkligen prov på spelsugna spelare som hunnit vila upp sig under semestern. Både Falkenberg och Elfsborg öppnade piggt, och publiken bjöds därmed på målchanser åt båda håll. Några efter fina anfallskombinationer – och några efter individuella misstag från försvarshåll.

Manager Jimmy Thelin hade förändrat startelvan något sedan matchen mot BK Häcken i början av månaden. Stefan Ishizaki och Jonathan Levi saknades på grund av skada, medan Simon Strand och Gustav Henriksson var avstängda. In i backlinjen kom Jon Jönsson och Jesper Manns samtidigt som Jesper Karlsson fick göra sin första start för säsongen när han tog plats på högerkanten.

Efter den intensiva inledningen av matchen kom så också ett ledningsmål, men tyvärr (med Elfsborgsögon sett) var det hemmalagets Robin Östlind som stod för det.

Det skulle dock bara dröja fem minuter innan matchresultatet åter var utjämnat. Robert Gojani, som så många gånger förr, slog ett inlägg mot Pawel Cibicki som relativt ohotat kunde sätta pannan på bollen till 1–1.

Trots de tidiga målen skulle det inte bli några fler mål i den första halvleken. Den stora tillresta – och soldränkta – publiken från Borås, fick däremot se fina intentioner från kvicke Jesper Karlsson och uppoffrande spel där bak från Stian Gregersen. Dessutom några parader från kapten Kevin Stuhr-Ellegaard i målet.

Den andra halvleken startade i stil med den första. Det var full fart framåt som gällde, och de båda lagen fortsatte byta av varandra vad gällde chanser och bollinnehav. Kevin Stuhr-Ellegaard stod för en rejäl reflexräddning tio minuter in i halvleken.

Di Gule tog över matchen under en period när drygt 30 minuter återstod. Mittfältstrion Robert Gojani, Simon Olsson och Samuel Holmén såg till att Falkenberg fick hålla sig på egen planhalva, medan flertalet chanser skapades framför Hampus Nilsson i FFF-målet.

Sedan var det Falkenbergs tur att föra spelet, och de tog också över matchbilden allt mer. I matchens 78:e minut fick de utdelning för det när domaren pekade på straffpunkten efter att Frederik Holst gjort ned Christoffer Karlsson. Straffen tog John Chibuike hand om och 2–1 var ett faktum.

Elfsborg genomförde direkt efter målet ett dubbelbyte av den offensivare sorten. Ut gick Per Frick och Simon Olsson och in på planen kom Deniz Hümmet och Marokhy Ndione. Tidigare hade Simon Lundevall ersatt Jesper Karlsson.

Just Lundevall låg bakom IFE:s kanske allra hetaste kvitteringschans när han utmanade sin försvarare och hittade in till Pawel Cibicki. Den senare fick inte önskad träff på ett svårt inlägg och det hela slutade med en resultatlös hörna.

Di Gule försökte och försökte – men det ville sig inte. Falkenbergs FF säkrade alla tre poäng den här lördagskvällen.

Nästa match för IF Elfsborg är hemma mot Helsinborgs IF måndag 8 juli.

Falkenbergs FF–IF Elfsborg 2–1 (1–1)

Målen: 1–0 Robin Östlind (14), 1–1 Pawel Cibicki (19), 2–1 John Chibuike (straff, 78)

Startuppställning (4-5-1): Kevin Stuhr-Ellegaard–Frederik Holst, Stian Gregersen, Jon Jönsson, Jesper Manns–Jesper Karlsson (69), Samuel Holmén, Robert Gojani, Simon Olsson (79), Pawel Cibicki–Per Frick (79)

Ersättare: Tim Rönning, Rami Kaib, Deniz Hümmet (79), Simon Lundevall (69), Filip Schyberg, Kevin Kabran, Marokhy Ndione (79)

Varningar, IFE: 

Publiksiffra: 4318