IF Elfsborg reste under lördagen till Sveriges huvudstad och Friends Arena för möte med AIK. De regerande mästarna visade prov på stor skicklighet och kunde vinna med klara 3–0.

Pawel Cibicki saknades på grund av avstängning och in i hans ställe gick Deniz Hümmet. Dessutom fick Stefan Ishizaki och Simon Lundevall kliva in i startelvan istället för Samuel Holmén och Kevin Kabran. Så såg förändringarna ut i manager Jimmy Thelins elva under lördagseftermiddagens match i Stockholm sedan mötet med Helsinborg i måndags.

Att de regerande mästarna stod på andra sidan syntes väl, och Elfsborg hade svårt att få till det under den första halvleken. Per Frick jobbade i offensiven och de gulklädda kunde jobba fram ett par hörnor och enstaka kombinationer. Annars tog det ofta stopp på hemmalagets planhalva.

Inte helt orättvist tog AIK ledningen i matchens 24:e minut. Kolbeinn Sigthorsson jobbade (bokstavligt talat) in 1–0-målet. Samme Sigthorsson kunde dessutom styra in 2–0 kvarten senare.

Däremellan lyckades Di Gule få till en het målchans. Simon Strand slog inlägget mot Stefan Ishizaki som bröstade ned bollen mot Per Frick. Den sistnämnde drog till direkt och Oscar Linnér fick sträcka ut rejält för att rädda det skottet.

2–0 var dock resultatet som stod sig till pausvilan.

Till den andra halvleken valde Thelin att göra två byten. Per Frick och Simon Olsson lämnade planen till förmån för Jesper Karlsson och Samuel Holmén.

Nyinbytte Jesper Karlsson kom in med pigga ben och redan efter dryga åtta minuter kom han till läge. Karlsson fick en boll mot sig och fick på ett imponerande sätt till en volleyträff med en riktig konstspark. Skottet gick dock tätt över.

Istället skulle 3–0 komma. Henok Goitom hamnade i löpduell med Gustav Henriksson, och kunde vända och vrida innan han effektivt placerade in sitt första för säsongen.

Det blev inga Elfsborgsmål den här aftonen, utan matchen slutade 3–0 till AIK. IFE får dock chans till revansch i just Stockholm redan nästa måndag när Hammarby IF står för motståndet på Tele 2 Arena.

AIK–IF Elfsborg 3–0 (2–0)

Målen: 1–0 Kolbeinn Sigthorsson (24), 2–0 Kolbeinn Sigthorsson (39), 3–0 Henok Goitom (65)

Startuppställning (4-5-1): Kevin Stuhr-Ellegaard–Frederik Holst, Stian Gregersen, Gustav Henriksson, Simon Strand–Per Frick (46), Stefan Ishizaki, Robert Gojani, Simon Olsson (46), Simon Lundevall (70)–Deniz Hümmet

Ersättare: Tim Rönning, Rami Kaib, Samuel Holmén (46), Jesper Karlsson (46), Filip Schyberg, Kevin Kabran, Marokhy Ndione (70)

Varningar, IFE: Per Frick (7), Marokhy Ndione (86)

Publiksiffra: 12076