På måndagen går Elfsborgs flickakademi in i Gothia Cup för första gången – vilket är historiskt!

När matcherna i Gothia Cup startar på måndagen är det ett historiskt ögonblick när IF Elfsborg för första gången ska spela en turnering med ett flicklag. I oktober 2014 startades den historiska satsningen på tjejfotboll i syfte att på sikt skapa ett elitlag för damer i Borås. Camp Elfsborg Flickakademi vänder sig till tjejer i åldern 15-17 år där cirka 20 spelare per åldersgrupp tas in per år genom uttagningar. Akademin drivs i samarbete med flera Boråsklubbar där man drar nytta av IF Elfsborgs erfarenhet och kompetens. Syftet med akademin är att erbjuda kvalitativa träningar och skapa bra förutsättningar för damfotboll i närområdet. Ledare och tränare i akademin 2019 är Joakim Carlsson, tränare. Fabian Andersson, ass. Tränare. Hanna Östh, ass. Tränare. Anders Eliasson, Målvaktstränare

Nu är det dags för tjejerna att för första gången dra på sig ett gulsvart matchställ i en riktig turnering.
–  Vi kommer ha en trupp på 16 utespelare och två målvakter från fyra olika föreningar. Dessa är Sjömarkens IF, Bergdalens IF, Mariedals IK och Toarps-alliansen och alla är födda 2001 och 2002. Vi har tagit ut en trupp, tränat torsdag till lördag för att kunna få igång fötter och huvud, säger tränare Joakim Carlsson.

Första gången spelarna matchas ihop

I turneringen spelar man 2×25 minuter vilket också är en utmaning enligt tränare Carlsson, och något de har pratat om.
– Det gäller att inte slappna av även om vi får en bra start eller känner oss bättre, då bjuder vi in motståndarna. Dessutom är det en utmaning att få ihop spelare från olika föreningar då det aldrig spelat som ett lag. Många kan tänka fotboll, men vi har haft svårt att träna 11 mot 11. Defensivt är det ganska likt men det kan vara en stor utmaning att få ihop offensiven.

”Vi går in som Elfsborg”

Elfsborg går in i G18-gruppen i Gothia Cup och på programmet står tre matcher i det första gruppspelet. Norska Helgerød/Gøif är motståndare på måndagen, Kungsbacka DFF på tisdagen och skånska Aasarums IF/FK på onsdagen.
– Vi vet inte så mycket om lagen men vi ska försöka se några motståndare under måndagen. Vi vet att vi går in som Elfsborg och strävar efter att komma så långt som möjligt. Det handlar om att också sätta press på laget så de vet vad som krävs. Att ligga rätt i positioner, hitta trygghet i försvarsspelet och jobba mycket med att hitta rätt, avslutar tränare Carlsson.