Måndagens allsvenska möte mellan IF Elfsborg och Djurgårdens IF lockade över 7000 personer, och var en en spännande historia. Djurgårdens mål i inledningen av den andra halvleken skulle dock komma att bli matchens enda.

Segern mot Kalmar FF för exakt en vecka sedan gav IF Elfsborg viktigt självförtroende i den fortsatta allsvenska striden. Inledningen mot Djurgården visade prov på just självförtroende och tro på sitt egna spel. På högerkanten satte Rasmus Alm fart mest hela tiden och Dif-försvaret hade att göra. Marokhy Ndione, som avgjorde mot Kalmar, fick chansen från start i Jimmy Thelins elva och tackade med att inleda på ett säkert sätt. På vänsterkanten huserade Simon Lundevall, och strax bakom den offensiva trion slet Per Frick.

Den första halvlekens allra bästa chans kom redan i den andra minuten. Elfsborg vann boll på egen planhalva och Simon Olsson hann knappt titta upp innan han hittade en löpande Rasmus Alm med en diagonal crossboll. Kvicke Alm satte full fart mot straffområdet och fick till en bra träff, men Tommi Vaiho i gästernas mål stod i vägen.

Elfsborg fortsatte att trycka på framåt och med en något offensivare elva än tidigare sattes det inte heller konstigt hög press på Djurgården. Di Gule kunde under några minuters intervall skapa både en och två hörnor, varav den ena fick Jon Jönsson ett huvud på. Dock utan framgång.

Djurgården kunde jobba sig in i matchen alltmer efter den intensiva starten, och tvingade Kevin Stuhr-Ellegaard att sträcka ut rejält vid ett tillfälle. Annars mattades det intensiva tempot från matchinledningen inte konstigt nog av något. Istället präglades avslutningen av den första halvleken av ett Djurgården med mycket boll, samt en hel del tuffa närkamper. Något som bland annat renderade i gula kort för Per Frick och Frederik Holst.

Till den andra halvleken skulle det dock komma att vara helt ombytta roller under inledningen, då det den här gången var Djurgården som öppnade bäst. I den 50:e minuten hamnade en nick från en lagkamrat hos Kevin Walker i straffområdet. Därifrån slog han till och gästerna tog ledningen i matchen.

Kort efter valde manager Jimmy Thelin att förändra. Samuel Holmén byttes ut och tog Per Fricks offensiva mittfältsroll bakom anfallet. Ytterligare några minuter senare tvingades IFE till ett nytt byte. Jon Jönsson fick en smäll och blev liggandes, vilket gjorde att Gustav Henriksson kom in i hans ställe.

Di Gule inledde jakten på en kvittering – och kort efter lagets andra byte var Marokhy Ndione ytterst nära att få bollen i nät. En hörna styrdes och hamnade överraskande hos Ndione som av reflex försökte styra in den mot målet, men bollen gick strax över ribban.

Tio minuter senare var samme Ndione framme igen. Rami Kaib stod för inlägget som anfallaren styrde mot mål. Dock hann bollen även styras på en bortaförsvarare längs vägen, och anfallet slutade med en hörna. En hörna som senare skulle landa hos Simon Olsson, som även han gick för inlägg. Inne i straffområdet fanns Gustav Henriksson som satte pannan på bollen. Olyckligtvis var inte träffen perfekt och Tommi Vaiho kunde ta hand om bollen.

Jesper Karlsson kom mot slutet in för en slutkörd Rasmus Alm och var så när att få en fot på ett långt inlägg i matchens 96:e minut.

Elfsborg tryckte på framåt och försökte, men Djurgårdens försvar var kompakt och kunde hålla tätt den här måndagskvällen. Gästerna blev därmed första lag att besegra Elfsborg på Borås Arena den här säsongen.

Nästa match spelas på söndag. Då reser IF Elfsborg till Norrköping.

Manager Jimmy Thelin på den efterföljande presskonferensen:

– Vi börjar matchen bra, sedan har Djurgården bra kontroll över situationen. Vi blir lite låga i vårt försvarsspel så vi får svårt att få tryck framåt. Sedan börjar de bra i andra och får in ett mål. Vi forcerar lite grann och vi lyckas vaska fram några farliga chanser och är med i matchen hela vägen, säger han.

– Djurgården spelar stabilt och är svåra att få hål på. Jag tycker spelarna gjorde en bra match. De gav allt de hade, och jag är stolt över spelarnas insats. Men självklart vill vi alltid vinna.

IF Elfsborg–Djurgårdens IF 0–1 (0–0)

Målen: 0–1 Kevin Walker (50)

Startuppställning (4-5-1): Kevin Stuhr-Ellegaard–Frederik Holst, Jon Jönsson (57), Alejandro Portillo, Rami Kaib–Rasmus Alm (74), Simon Olsson, Per Frick (53), Stefan Ishizaki, Simon Lundevall–Marokhy Ndione

Ersättare: Tim Rönning, Gustav Henriksson (57), Jesper Manns, Samuel Holmén (53), Deniz Hümmet, Alex Dyer, Jesper Karlsson (74)

Varningar, IFE: Per Frick (43), Frederik Holst (45+1), Simon Olsson (75), Stefan Ishizaki (82)

Sålda biljetter: 7075