IF Elfsborg har sorg.
En av IF Elfsborgs guldhjältar från 1961 har lämnat oss. IF Elfsborg tackar Jens Söderberg för alla minnen du givit föreningen – våra tankar går till de närmast anhöriga.

Jens Söderberg flyttade från Sundsvall till Trollhättan som 12-åring och började spela fotboll i IFK Trollhättan. Snabbheten var hans främsta kompentens på planen. 1960 värvades han till IF Elfsborg och tog genast hand om platsen som högerytter. Jens seriedebut var i premiären borta mot GAIS då Elfsborg vann med 3-0. Hemmadebuten i nästa omgång var mot Fässbergs IF och Jens Söderberg blev genast en publikfavorit då han gjorde hattrick i en match där Elfsborg vann med 7-1.

1960 blev ett enda segertåg för Elfsborg. Elfsborg vann 20 matcher, spelade en oavgjord och förlorade en.  Jens Söderberg spelade 18 av de 22 seriematcherna men var skadad i förlustmatchen mot Halmstads BK så han var obesegrad. Facit i målprotokollet blev tio mål. Det blev kval till allsvenskan och Elfsborg ställdes mot Svealandgruppens lika suveräna segrare Örebro SK. Det var Jens Söderberg som två minuter före fulltid bröstade in Elfsborg segermål 2-1. Det blev sedan en resa till Luleå där Elfsborg säkrade den allsvenska platsen.

Inför allsvenskan 1961 tränade Jens Söderberg i England där han studerade. Han kom hem till premiären mot Sandvikens IF. Redan efter 5:40 satte han avtryck då han i sin allsvenska debut blev allsvenskans snabbaste målskytt. Jens gjorde ett mål till i den matchen som slutade 5-2.

Elfsborg var nykomlingar men spelade en härlig fotboll och radade upp segrar. I den åttonde spelomgången var det seriefinal mot IFK Göteborg. Jens Söderberg blev den dagens hjälte med att göra två mål i Elfsborgs 3-2-vinst.

Under våren blev han uttagen till det svenska A-landslaget som spelade en match mot Arsenal på Nya Ullevi. Men det blev inga officiella A-landskamper för Jens.

Jens Söderberg spelade 30 raka seriematcher innan den första förlusten kom i våravslutningen mot IFK Norrköping, 5-1. Hösten fortsatte och Elfsborg gick raka spåret mot det allsvenska guldet. Det var första gången som en nykomling lyckades med den prestationen. Jens Söderberg spelade i 21 av de 22 matcherna och svarade för tio mål.

Parallellt med fotbollen satsade Jens Söderberg på den civila karriären. 1962 praktiserade han på en bank i England, därför blev det bara fyra allsvenska matcher den säsongen. 1963 spelade han 20 matcher och gjorde fem mål.

Jens Söderberg studerade i Göteborg och gick därför till Örgryte IS. Där var han nära att vinna ännu ett allsvenskt guld 1964 då Örgryte slutade på tredje plats med samma poäng som mästarna Djurgårdens IF och Malmö FF. Under säsongerna 1964-66 så spelade Jens Söderberg 56 allsvenska matcher och gjorde 6 mål för Örgryte.

Jens Söderberg gjorde senare comeback i Elfsborg 1969. Då spelade han nio matcher och gjorde två mål. 75 seriematcher och 28 mål blev det totalt i den gulsvarta tröjan. Jens spelade sedan i lägre serier i bland annat Skärhamn och Gnosjö.

Jens Söderberg hade en framgångsrik civil karriär inom finansbranschen och var bosatt i Spanien sedan många år innan han den 12 augusti 2019 lämnade oss.

Vila i Frid!

Text: Mikael Häggström