IF Elfsborg var under måndagen i Sundsvall med uppdraget att plocka med tre poäng hem. Så blev det också efter att Per Frick gett Di Gule en tidig ledning och Jesper Karlsson avgjort det hela mot slutet.

Efter avancemanget i Svenska Cupen var det åter dags för lite allsvensk fotboll för IF Elfsborg. På schemat denna måndagskväll stod GIF Sundsvall borta på NP3 Arena.

Senaste matchen i Allsvenskan var hemma mot Östersunds FK, och där slutade det med storseger, 4–1. Manager Jimmy Thelin valde att ställa en snarlik startelva från den matchen på planen den här kvällen. Enda skillnaden var att avstängda Alejandro Portillo saknades i backlinjen och ersattes av Gustav Henriksson.

Det gulklädda bortalaget inledde matchen piggt och när drygt 14 minuter hade spelats fick Rasmus Alm ett gyllene läge att sätta dit kvällens första mål. Alm avancerade framåt, väggspelade effektivt med Jesper Karlsson och kom till skott. Dock blev det i ett något trängt läge, så hemmamålvakten Lloyd Saxton lyckades få bra kontroll på avslutet.

Men bara tre minuter senare skulle Di Gule få utdelning. Ett förarbete som hette duga stod Rasmus Alm för innan han sedan skickade in bollen mot Per Frick som mötte med högerfoten på allra bästa sätt.

Tyvärr, för IFE:s del, skulle Sundsvall replikera omgående. Eric Björkander nådde högst på en frispark och skarvade in kvitteringen bara två minuter senare.

Jesper Karlsson, som var i storslag senast hemma mot Östersund, var delaktig i det mesta framåt under den första halvleken. I matchens 30:e minut stod han för ett farligt inspel mot mål från en frisparksposition strax utanför straffområdet. Både Per Frick och Sivert Heltne Nilsen stormade framåt och var sånär på att få en panna på bollen.

Nyss nämnda Heltne Nilsen gjorde sin andra raka start i Allsvenskan sedan han anslöt för ett par veckor sedan. Även i den här matchen styrde han och ställde på mittfältet, och såg dessutom till att Samuel Holmén och Simon Olsson kunde trycka på framåt.

Varsitt mål var resultatet av den första halvleken.

Inledningen av den andra halvleken var något mer tempofattig jämfört med det som publiken fick se i den första halvleken på NP3 Arena.

Med 20 minuter kvar att spela skruvade Rami Kaib in ett inlägg mot straffområdet, och där kastade sig Per Frick fram med huvudet. Frick fick också träff på bollen, men togs utan problem hand om Saxton.

Di Gule skulle dock lyckas återta ledningen, och vem om inte Jesper Karlsson skulle stå för det? Simon Strand hittade Karlsson i straffområdet med en lång diagonalpassning, och den sistnämnde fick en träff som ställde hemmamålvakten. Bollen studsade ned i gräset och över Saxton – och 2–1 till IFE.

Stian Gregersen skulle få chansen till att göra 3–1 från straffpunkten efter att han själv revs ned i straffområdet. Men straffen sköts över.

Avslutningen i Sundsvall var både händelserik och gastkramande. ’Giffarna’ gick hårt för en kvittering medan det för Elfsborg handlade om att hålla ledningen hela vägen.

Efter lite mer än tre stopptidsminuter satte domaren Mohammed Al-Hakim pipan i munnen och förkunnade att matchen var över – och likaså att tre poäng gick till IF Elfsborg.

En mycket skön seger!

GIF Sundsvall–IF Elfsborg 1–2 (1–1)

Målen: 0–1 Per Frick (17), 1–1 Eric Björkander (19), 1–2 Jesper Karlsson (78)

Startuppställning (4-5-1): Kevin Stuhr-Ellegaard–Simon Strand, Stian Gregersen, Gustav Henriksson, Rami Kaib–Jesper Karlsson (80), Simon Olsson, Sivert Heltne Nilsen, Samuel Holmén (67), Rasmus Alm (67)–Per Frick

Ersättare: Tim Rönning, Jon Jönsson, Frederik Holst, Stefan Ishizaki (67), Simon Lundevall (80), Deniz Hümmet, Jonathan Levi (67)

Varningar, IFE: Sivert Heltne Nilsen (39), Per Frick (75), Gustav Henriksson (80), Rami Kaib (84), Simon Strand (87), Jonathan Levi (89)