På tisdagseftermiddagen lottades första och andra rundan i UEFA Youth League där IF Elfsborg återfinns.

Då IF Elfsborg blev Svenska Mästare i U17 Allsvenskan under 2018 säkrades också platsen i UEFA Youth League för andra året i rad. Under fjolåret slog laget först ut KR Reykjavik från Island för att sedan ställas mot storlaget Chelsea FC, ett dubbelmöte där Elfsborg inte räckte till. Nu var det ny lottning där första omgången var geografiskt indelad. Elfsborg tillhörde grupp 2 och kunde ställas mot Derby County FC (ENG), FC Midtjylland (DEN), FC Minsk (BLR), Sogndal IL (NOR), ÍA Akranes (ISL), FC Honka (FIN) och FCI Levadia Tallinn (EST).

När bollarna var rullade och lapparna upplästa blev Elfsborgs motståndare FC Midtjylland. Ett lag som gick riktigt långt under fjolåret. I första matchen slog man ut Bohemians från Irland, därefter Hamilton från Skottland i andra rundan. De gick sedan till tredjerundan där Roma besegrades på straffar, Manchester United besegrades i åttondelsfinal innan det tog stopp i kvartsfinalen mot FC Porto – som sedermera vann hela turneringen.

Även omgång 2 lottades, vilket inte var geografiskt. Där blev resultatet att Elfsborg, vid avancemang, får möta vinnaren mellan ungerska MTK Budapest och HŠK Zrinjski från Bosnien och Herzegovina.

Inleder på hemmaplan

Omgång 1 kommer inledas på Borås Arena den 2 oktober kl 18.30 och returen i Herning, Danmark, är den 23 oktober klockan 18.30. Andra rundan är sedan den 6 och 27 november, där Elfsborg vid avancemang börjar hemma.

Tony Lundqvist, sportchef ungdom, är nöjd med lottningen:
– Det här är en jättebra lottning. Vi kommer möta bra lag, samtidigt som vi har en sportsligt bra chans och en geografiskt bra resa. Vi har mött Midtjylland innan i Skandinaviska Mästerskapen och spelat jämnt så det blir spännande.

Fakta UEFA Youth League

64 lag deltar i turneringen. 32 lag i Champions League Path dit U19-lagen kvalificerar sig tack vare att klubben A-lag kvalificerar sig till Champions League, och 32 lag i Domestic Champions Path, dit man i Sverige kvalificerar sig genom att vinna den inhemska U17-serien föregående säsong.

I Champions League Path spelar lagen parallellt med den ordinarie Champions League medan lagen i Domestic Champions Path spelar som en cup där lagen möts i dubbelmöten.

De båda olika delarna av UEFA Youth League slås ihop från och med åttondelsfinalerna och spelas sedan som ett vanligt slutspel.