Elfsborg tog en blytung seger mot guldkonkurrenten Malmö FF i SM-slutspelet av P19 Allsvenskan. 

Sol, sensommar och en härlig eftermiddag väntade på Borås Arena – lägg därtill en spännande match mellan två riktigt bra lag och krydda med att båda jagar SM-guld. Så kan man beskriva vad som utspelade sig under lördagseftermiddagen för IF Elfsborgs U-trupp. Gulsvart kom till spel som serieledare, dock med två matcher med spelade än Malmö FF på en tredjeplats med två poäng mindre. Därmed var det otroligt viktigt att hålla MFF bakom sig med tanke på de två häng-matcherna.

Elfsborg fick också en dröminledning när bollen gick in bakom MFF-målvakten redan i andra matchminuten efter att gulsvart satt full fart framåt från start.
– Det är en svår situation för MFF att försvara sig mot. Vi har jobbat mycket med att få in bollen just där i straffområdet. Om försvararen inte tar den kommer en av våra spelare och kan sätta in den, träffar försvararen den är det stor chans att den går in i eget mål, säger tränare Tobias Linderoth.

Solid insats rakt igenom

Spelmässigt var det en ganska jämn match, men det var hemmalaget som hade flertalet vassa chanser. En bit in i andra halvlek kom en ganska ologisk straff sett till matchbilden, något som Malmö nyttjade och 1–1. Många lag hade säkert känt sig fundersamma efter utjämning men ändå bra period i matchen, men inte Elfsborg.
– Det är killarnas mentala styrka, att de ställer om, maler på och får utdelning. Sedan håller vi i det bra, skapar några fler chanser än Malmö även om de också har några, men killarna gör det jättebra hela matchen igenom. Vi är också solida defensivt så helheten är väldigt bra, fortsätter Linderoth.

Ny toppmatch väntar nästa helg

Elfsborg ställs nu mot IF Brommapojkarna i nästa match, ett lag som ligger på andraplats – fyra poäng bakom med en match mindre spelad. Därmed återigen en rejäl toppmatch med fyra matcher kvar.
– Vi förbereder oss som vi brukar göra. Känner lite på truppen på måndag, har en allmän träning på onsdag och sedan börjar vi titta närmre inför matchen på torsdag och fredag. Vi vill hålla bra pass med intensitet och kvalitet, avslutar Tobias.

IF Elfsborg – Malmö FF 2–1 (1–0)

Mål: 1–0 Självmål 2′, 1–1 64′ (straff), 2–1 Jesper Sandberg Hesselgren 2–1 66′

Truppen: 31. Max Helge (mv), 30. Sebastian Jonsson (mv), 5. Oliver Zandén, 6. Kevin Holmén, 7. Noah Söderberg, 8. Tim Stålheden (K), 9. Aleksandar Ceganjac, 10. Jesper Sandberg Hesselgren, 11. Prince Isaac Kouame, 12. Joel Wiktorsson, 13. Eduart Iljazi, 17. Gustav Broman, 3. Rasmus Swahn, 16. Kevin Liimatainen, 18. Jonathan Levinsson, 19. Musa M’Benga, 20. Makwan Sawsani