IF Elfsborg tog under söndagseftermiddagen emot guldjagande AIK. Gästernas Henok Goitom kunde med kvarten kvar spräcka målnollan – men med sju minuter kvar kvitterade Jonathan Levi och säkrade en härlig poäng.

Både Stian Gregersen och Alejandro Portillo saknades. Då komponerade Jimmy Thelin ihop ett nytt mittbackslås med Gustav Henriksson och debuterande Joseph Okumu. Ett par som skulle visa sig stå riktigt stabilt mot topplaget AIK.

Den första halvleken var en relativt chansfattig sådan. Det allra hetaste läget stod ovan nämnda Gustav Henriksson för. Bollen hamnade framför mittbacken i offensivt straffområde efter en hörna, och 22-åringen fick fram en fot. Skottet var ytterst nära att gå i nät – men träffade klockrent i ribban.

Elfsborgs avslutning på de första 45 minuterna var stark och lovade gott inför fortsättningen.

I den andra halvleken var det desto mer fartfyllt på Borås Arena. AIK jagade ett för dem otroligt viktigt ledningsmål i den fortsatta jakten på ett nytt SM-guld. Men i ännu en match vaktade Tim Rönning Elfsborgs mål – och han gjorde det med bravur.

Men till slut, med kvarten kvar att spela, fick gästerna utdelning. Panajotis Dimitriadis forcerade fram längs högerkanten och hittade in till Kolbeinn Sigthorsson placerad i IFE:s straffområde. Den sistnämnda lyckades få vidare bollen till en helt fristående Henok Goitom som utan problem sköt in den i mål.

Di Gule skulle dock komma tillbaka. Med sju minuter kvar av ordinarie matchtid var det Jesper Karlssons tur att avancera framåt på högerkanten. Därifrån hittade han finurligt in till Jonathan Levi som, via touch från både sig själv och en motspelare, kunde placera in 1–1 bakom Oscar Linnér.

När klockan närmade sig 90 skulle dock AIK få ett gyllene läge att återta ledningen. Men Tim Rönning stod för en enastående räddning och kunde se till att en poäng stannade i Borås.

I nästa omgång ställs Elfsborg mot Falkenberg. Den matchen spelas hemma på Borås Arena 6 oktober.

IF Elfsborg–AIK 1–1 (0–0)

Målen: 0–1 Henok Goitom (75), 1–1 Jonathan Levi (83)

Startuppställning (4-5-1): Tim Rönning–Simon Strand, Gustav Henriksson, Joseph Okumu, Rami Kaib–Jesper Karlsson, Robert Gojani, Sivert Heltne Nilsen (84), Samuel Holmén (72), Jonathan Levi–Per Frick (84)

Ersättare: Kevin Stuhr-Ellegaard, Jon Jönsson, Frederik Holst, Stefan Ishizaki (72), Alex Dyer, Simon Lundevall (84), Deniz Hümmet (84)

Varningar, IFE: Sivert Heltne Nilsen (57), Joseph Okumu (70), Jesper Karlsson (76), Simon Lundevall (90+1)

Sålda biljetter: 6042