På onsdagskvällen startar årets äventyr i UEFA Youth League för IF Elfsborg. Första motståndare är FC Midtjylland som kommer till Borås Arena. 

Elfsborg går för tredje gången in i UEFA Youth League under onsdagskvällen. I och med att laget är regerande Svenska Mästare i U17 Allsvenskan, säkrades platsen i årets upplaga av UEFA Youth League, ungdomslagens motsvarighet till Champions League. Lottningen skedde i början av september och när bollarna var rullade stod det klart att danska FC Midtjylland var det första motståndet att ställas mot. U-truppen, som vanligtvis spelar i P19 Allsvenskan och U21 Allsvenskan, är nu mitt i förberedelserna för matchen. Klockan 18.30 är det avspark på Borås Arena på onsdagen och dagarna har varit knappa sedan senaste matchen i SM-slutspelet i söndags.
– Vi hade möte igår (läs måndag) med de spelare som ska vara med för att gå igenom lite hur vårt motståndarlag spelar. Det är ett skickligt lag vi möter med bra spelare, och påminner en del i sitt spelsätt med motståndare i P19 Allsvenskan, säger tränare Tobias Linderoth.

”Tar alla matcher på lika stort allvar”

Att det är en match i hemma- och bortamöte, samt att resultatet räknas över två matcher, är något som inte hör till vanligheterna. Däremot behövs inga jättedrastiska ändringar i upplägget inför matchen.
– Vi lägger upp det som en seriematch, det är ingen jättestor skillnad då vi alltid tar matcherna på lika stort allvar. Vi tar oss an matchen med samma inställning som vi vill göra. Det gäller först att göra en bra prestation och få ett bra resultat i den första matchen, sedan får vi se inför den andra matchen hur vi behöver hantera den beroende på resultatet. Skillnaden är väl att man får försöka vara lite mer kylig i att inte jaga för mycket och hålla en bra balans då det är ytterligare en match kvar, säger Linderoth.

Respektingivande motståndarlag

FC Midtjylland är ett lag som har gått längst i UEFA Youth League bland de Skandinaviska lagen de senaste åren. Under fjolårets första omgång slog man ut Bohemians från Irland, Hamilton från Skottland, Roma slog man på straffar och Manchester United besegrades i åttondelsfinal innan det tog stopp i kvartsfinalen mot vinnarna av hela turneringen, FC Porto. I årets danska U19-liga är laget på en sjätteplats efter sex omgångar.
– Det är det Skandinaviska lag som gått absolut flest gånger, gått långt och gjort det bra. Årets upplaga vet vi inte så mycket om, hur bra årets spelare är och så – men det är ett bra lag och det är det vi går på, avslutar Tobias Linderoth.

Matchen spelas klockan 18.30 och returen spelas i Herning, Danmark, den 23 oktober klockan 18.30. Kom och stötta IF Elfsborgs framtid – det är fritt inträde, Borås Arena öppnar klockan 18.00 och endast Sjuhäradsläktaren är öppen!