Ett tidigt drömmål och tre mål på slutet. IF Elfsborg bärgade tre starka poäng hemma mot Falkenbergs FF under söndagskvällen. Jesper Karlsson inledde målskyttet och Per Frick avslutade det.

Knappt hann åskådarna på Borås Arena sätta sig efter att de vackert sjungit med i ’Stå upp för Elfsborg’ innan ledningsmålet kom till. Jesper Karlsson avlossade ett skott som säkerligen kommer finnas med i diskussionen kring årets mål vid säsongens slut. Från position till vänster strax utanför straffområdet slog han till och Hampus Nilsson i gästernas mål kunde inte mycket göra. Det var ett skott av hög klass.

Det var ett hungrigt Elfsborg som med sitt spel värmde upp den här smått kyliga söndagskvällen på arenan. Starten var intensiv och under matchens första period hann man med att skapa ett antal farligheter. Bland annat hade Jonathan Levi ett bra skottförsök efter en öppnande passning från Simon Olsson.

I backlinjen fick Joseph Okumu en ny chans från start – och tackade för det genom att återigen agera stabilt och konsekvent. Den här gången tillsammans med Stian Gregersen i mittlåset.

Elfsborg kunde i den första halveken äga mycket boll och behöll 1–0-ledningen in i pausvilan.

I den andra halvleken försökte Falkenberg allt mer gå för en kvittering. IFE:s dominans avtog något och gästerna kunde få komma till ett par lägen. Men Tim Rönning i hemmamålet hade kontroll och lyckades hålla tätt.

Mot slutet öppnade sig matchbilden upp något, när Falkenberg något mer desperat jagade 1–1. Det gav bland annat ytor för Deniz Hümmet i omställningsspelet.

Just Deniz Hümmet skulle också komma att bli målskytt i den här matchen. Robert Gojani sprang framåtväntade in sin lagkamrat för att sedan helt friställa honom i straffområdet. Därifrån gjorde Hümmet inga misstag och 2–0 var ett faktum.

Under slutminuterna skulle hemmasupportrarna få jubla ytterligare två gånger. Först hittade Per Frick in till 3–0 genom ett minst sagt välplacerat avslut från egentligen ingen vinkel alls. Målet kom dock att räknas som självmål.

Sedan, återigen genom Per Frick, 4–0 efter ett mycket fint samarbete. Hümmet till Ishizaki, vidare till Lundevall, tillbaka till Ishizaki och slutligen till Frick och 4–0 på resultattavlan. Ett mål som fick stänga den här tillställningen.

Matchen slutade 4–0 och tre mycket sköna poäng bärgades hemma på Borås Arena. I nästa omgång ställs vi mot Örebro SK på bortaplan. Den matchen spelas 21 oktober.

IF Elfsborg–Falkenbergs FF 4–0 (1–0)

Målen: 1–0 Jesper Karlsson (2), 2–0 Deniz Hümmet (81), 3–0 självmål (90+1), 4–0 Per Frick (90+3)

Startuppställning (4-5-1): Tim Rönning–Frederik Holst, Stian Gregersen, Joseph Okumu, Simon Strand–Jonathan Levi (74), Robert Gojani, Simon Olsson (74), Samuel Holmén, Jesper Karlsson (84)–Deniz Hümmet

Ersättare: Kevin Stuhr-Ellegaard, Gustav Henriksson, Rami Kaib, Stefan Ishizaki (74), Alex Dyer, Simon Lundevall (74), Per Frick (74)

Varningar, IFE: Simon Strand (45), Per Frick (88)

Sålda biljetter: 4795