Hallå där – Joakim Nilsson som i somras flyttade till Tyskland och Bielefeld.
Elfsborg.se lyfte i veckan luren och slog honom en signal.

Det tog lite tid att komma i ordning. En lång hotellvistelse med en nyfödd liten kille, ordna med praktiska saker såsom försäkringar och en ny lägenhet. Och på det – ett helt nytt språk.
-Det går framåt sakta men säkert. Man förstår mer och mer och man snappar upp något ord för varje dag som går – men att prata är fortfarande väldigt svårt.

-Nu har vi flyttat in i vår nya lägenhet och allt är på plats vilket känns skönt. Man har längtat efter ett hem att kunna slappna av i efter några hektiska veckor i början.

Joakim Nilsson har sedan flytten i somras tagit plats i startelvan i det tyska Bundesliga 2-laget Arminia Bielefeld. 90 minuter i sju raka matcher och ett mål och en assist – en drömstart för det nyblivna utlandsproffset.
-Jag startade de två första matcherna på bänken. Tränaren sa att han ville att jag skulle se hur vi spelade och komma in därifrån. Därefter fick jag spela i Cupen där vi vann. Sedan fick jag ju en riktig smakstart i ligan med mål och vinst i hemmadebuten.

Hur är det att spela i Tyskland?
-Det är fantastiskt. Jag säger det i alla intervjuer jag gör här att jag får gåshud varje gång jag går ut här på arenorna. Man märker verkligen att fotboll är livet för dom här nere. Sedan är det klart att det är skillnad på fotbollsplanen. Allt från spelsätt och tempo till att det inte är lika lätt att kommunicera med medspelarna på grund av språket.

Laget har fått en bra inledning på säsongen och ligger efter nio omgångar på en tredje plats i Bundesliga 2. Ett realistiskt mål och en stark dröm är att spela i Bundesliga 1.
-Det klart att drömmen finns och den jobbar vi stenhårt för. Samtidigt ska man veta att Bundesliga 2 i år innehåller kanske de starkaste lagen på väldigt länge med Hannover 96, VFB Stuttgart och FC Nürnberg som alla har lag, arena och ekonomi för Bundesliga 1. Men det är kul att slå från underläge och visst kan vi utmana i toppen om vi fortsätter så som vi gjort.

___________

IF Elfsborg följer han såklart – från tv-soffan.
-Jag och tjejen kollar alla matcher vi har kunnat. Nu den senaste tiden och de senaste matcherna har det sett väldigt friskt ut med ett väldigt fint anfallsspel. Det känns som att laget är på rätt spår och kommer att kunna avsluta säsongen på ett bra sätt. Sedan har de unga killarna klivit fram och gjort flera fantastiska insatser. Att man har en tro på att det kan fungera även fast de yngre spelarna inte har jättelång erfarenhet av allsvenskt spel tror jag stärker truppen ytterligare.

-Jag tycker att det känns som att laget har kommit tillbaka och kanske fått lite mer lugn. Man tror på sin idé som man arbetat med ända sedan Jimmy kom.
Jimmy fick ju mig och andra spelare att tänka fotboll i en annan bana. Allt från hur man som fotbollsspelare ska bete sig på och utanför planen till ett helt nytt spelsystem och fotbollstänk. Det ska alltid finnas en tanke med ditt passning- och positionsspel – allt för att utvecklas som spelare och lag.

___________

Joakim hälsar så gott till alla i föreningen – spelare, ledare och supportrar.
-Jag följer er varje match och hoppas och tror att ni går för varje trepoängare. Jag tycker att det ser väldigt ljust ut och laget har fått in en helt annan energi. Jag tror att det kommer att bli en riktigt bra slutspurt på säsongen.

-Från mitt första år har fansen alltid varit välkomnande och verkligen stöttat mig och laget i med och motgångar. Ni behövs – det ser man nu. Vi hade det lite tyngre i sommar men ändå fanns fansen där och stöttade oss vilket har gett resultat – laget känner att de har dem i ryggen.

Lycka till och kör hårt Joakim.