Förutsättningarna är enkla – IF Elfsborg har SM-guldet i egna händer inför sista omgången av P19 Allsvenskan på lördagen. 

Det har varit en makalös säsong för IF Elfsborgs U-trupp när det kommer till P19 Allsvenskan. Under de 13 matcher som spelades på vårsäsongen vann Elfsborg åtta, spelade fyra kryssmatcher och bara en förlust. Kalmar FF var dock snäppet vassare och knep förstaplatsen, vilket var mest av akademisk betydelse då de sju bäst placerade i tabellen gick vidare till höstserien. Det sju bästa i norra respektive södra serien slogs sedan samman. 13 nya enkelmöten stod på agendan där tabellettan skulle vinna SM-guld. 12 omgångar är nu spelade, en återstår och IF Elfsborg är ensam på förstaplatsen inför omgången.

De lag som kan utmana om guldet är andraplacerade IF Brommapojkarna (26 poäng, + 9 i målskillnad) och Malmö FF (25 poäng, +25 i målskillnad). Brommapojkarna spelar hemmamatch mot GIF Sundsvall, elva i tabellen, och Malmö FF tar emot tolfteplacerade IFK Göteborg. För Elfsborgs del väntar tiondeplacerade IFK Norrköping. Förutsättningarna är enkla – vinner Elfsborg sin match är SM-guldet klart. Tappar Elfsborg poäng får man förlita sig på att övriga resultat ska gå med laget.

———————–

IF Elfsborg – IFK Norrköping
19 oktober kl.14:00
Borås Arena
Fri Entré 

———————–

”Tar det som en finalmatch”

För lagets del har uppladdningen varit ungefär densamma som inför vilken match som helst, men visst har man förberett sig för en SM-final.
– Vi tar det som en finalmatch, men det är samma tänk och idéer som vanligt, inget nytt. Killarna har gjort det fantastiskt bra hela året och vi ska göra alla för att ta guldet, vi vill ge oss chansen fullt ut, säger tränare Tobias Linderoth.

Det här laget vann SM-guld i U17-serien under fjolåret och vet vad som krävs för att vinna. Att de nu är i en ny SM-final tyder på såväl bra inställning som kvalitet. Nu gäller det att sätta fokus på rätt saker och göra en bra prestation.
– Det handlar om att ge sig själv chansen. Man kan vinna och förlora mästerskap och matcher, men man måste ge allt. Har man inte gjort det får man se sig själv i spegeln och fråga varför man inte gjort det. Vi ska göra det här på vårt sätt, bara lite bättre. Det är en målsättning vi haft hela säsongen, såväl individuellt som kollektivt, avslutar Linderoth.

Organisationen kring elitlagen ger framgångar

Tony Lundqvist, sportchef ungdom, är även han väldigt glad och stolt över att IF Elfsborg återigen är med och slåss om SM-guld.
– Jag ser verkligen fram emot det här och framför allt är det roligt att vi återigen spelar om guldet. Det är många år nu som vi varit med i guldstrider på ungdomssidan, vilket är fantastiskt roligt. Organisationen och sättet vi jobbar på ger oss framgångar, och det är något jag är väldigt stolt över.