Förutsättningarna var enkla inför sista omgången av P19 Allsvenskan. Allt i egna händer, vinst och SM-guldet till Elfsborg.

Efter en strålande säsong skulle allt avgöras i den sista omgången av P19 Allsvenskan. Tre lag kunde vinna, där IF Elfsborg var i förarsätet en poäng före IF Brommapojkarna på andraplats, och Malmö FF två poäng bakom på en tredjeplats. Fokus var på den egna prestationen, att få ett bra resultat på Borås Arena då man ändå inte kunde påverka övriga resultat. Matchinledningen var också lite trevande då Norrköping hade en del boll, men Elfsborg visade att man hade mer att spela för och ville framåt. I 13′ minuten kunde också hemmalaget nyttja en hörna där Gustav Broman nickade in 1–0 vid den första stolpen.

Första halvlek var i mångt och mycket ganska jämn. Efter ledningsmålet hade Elfsborg en period där det kändes vassare, men spelet jämnades sedan ut och Norrköping lyckades skapa några chanser att kvittera. Fler mål blev det inte i första halvlek och Elfsborg kunde gå in i paus med ledning.

Söderbergs mål gav arbetsro

Den andra halvleken inleddes ungefär på liknande sätt som den första avslutades. En jämn matchbild, båda lagen ville spela sig framåt och det var en spänning i luften. Norrköping spelade kunde spela utan press och tryckte tillbaka Elfsborg stundtals, men försvaret var ändå kompakt och samlat. Ungefär samtidigt som Malmö FF tog ledningen i sin match, och även Brommapojkarna hade ledningen i sin match, ökade Elfsborg ledningen på Borås Arena. På en frispark som lyftes in kunde Noah Söderberg till slut stöta in 2–0 från nära håll. Ett visst arbetslugn infann sig med den tvåmålsledningen. När sedan Norrköping fick en man utvisad efter två snabba gula kort, fick bortalaget en än brantare uppförsbacke.

Hemmalaget kunde sedan kontrollera matchbilden, fokuserade hellre på att ligga rätt och försöka gå på omställningar – men med ledningen i ryggen blev det sedan aldrig någon nerv i matchen. Elfsborg kunde därmed spela hem segern som de behövde, vilket också visade sig vara viktigt då både Brommapojkarna och Malmö FF vann sina respektive matcher.

Otroligt stark säsong bäddade för guldet

När domaren blåste av infann sig en enorm glädje på planen bland spelarna som fick fira inför ett par hundra supportrar som kommit till arenan. Elfsborgs fantastiska SM-slutspel kan därmed sammanfattas med nio vinster, tre oavgjorda och endast en förlust på 13 matcher. En otroligt stark säsong kröns med ett härligt SM-guld!

 

IF Elfsborg – IFK Norrköping 2–0 (1–0)

Mål: 1–0 Gustav Broman 13′, 2–0 Noah Söderberg 61′

Startelva: 30. Camil Altun (mv), 5. Oliver Zandén, 6. Filip Gustafsson, 7. Noah Söderberg, 8. Tim Stålheden, 9. Aleksandar Ceganjac, 11. Prince Isaac Kouame, 12. Joel Wiktorsson, 16. Kevin Liimatainen, 17. Gustav Broman, 19. Musa M’Benga
Ersättare: 31. Max Helge (mv), 3. Rasmus Swahn, 10. Viktor Widell, 18. Jonathan Levinsson, 20. Endrit Kutllovci