Med ett SM-guld i bagaget ställer nu IF Elfsborgs U-trupp om för nya utmaningar i UEFA Youth League. 

Det är snabba ryck för IF Elfsborgs U-trupp. I lördags spelade laget en direkt avgörande match i kampen om SM-guldet. Förutsättningarna var att vinna för att hålla jagande konkurrenterna bakom sig, som båda vann sina matcher, och det var något Elfsborg lyckades med. 2-0 mot IFK Norrköping och därmed kunde killarna titulera sig Svenska Mästare 2019 i P19 Allsvenskan. Men det är snabba omställningar i fotbollens värld. På tisdagen rullade bussen från Borås mot Danmark och Herning där FC Midtjylland har sin hemmaplan.

Förutsättningarna är återigen enkla. Första mötet i Borås vann Midtjylland med 2-1 och nu är det upp till Elfsborg att vända på dubbelmötet. Efter förra mötet har FCM spelat två matcher i den danska U19-ligan där båda matcherna slutat mållöst, ett starkt försvar men har haft svårt med målgörandet. Onsdagens match blir en utmaning, men en inspirerande sådan.
– Det ska bli roligt, vi ser verkligen fram emot det och vi tror också på att det finns en möjlighet till ett bra resultat och avancemang, säger tränare Tobias Linderoth.

Lärdomar finns från första matchen

Lagen har nu mötts vid ett tillfälle, vilket i sig kan skapa lite mer kunskap över hur motståndarna tänker. Dessutom finns en del lärdomar att ta med sig från den matchen.
– Vi spelade ganska jämnt men släppte två enkla mål i första halvlek. Vi klarade av deras första anstormning, men man blir hårt straffad om man inte gör rätt saker. Vi gjorde totalt sett en bra match, men sådana mål får vi inte släppa in och nu vill vi straffa dem mer i denna match, fortsätter Linderoth.

Elfsborg har allting att vinna, FC Midtjylland egentligen allting att förlora. Med facit i hand kan också de avstängningar som var i helgens SM-final nu vara positiva.
– De bör vara lite pressade. Gör vi ett mål är det match, gör vi ett till så är vi vidare oavsett om de också gör ett mål. Jag tror det blir lite nerv för dem i matchen, vi har allting att vinna och kan egentligen bara köra på. Vi har också ett par spelare som vilade i helgen på grund av avstängningar, och nu när det gick så bra som det gick får vi hoppas att det kan vara positivt för oss. De har fräscha ben och vi får nu hoppas att de visar upp mycket energi i matchen, fortsätter Tobias.

”Ingen sällskapsresa vi ska åka på”

Matcher av den här karaktären är såväl roliga som utvecklande. Det viktigaste är att laget presterar på en bra nivå och visar att de vill ge allt.
– Det jag vill se är att killarna tror på att vi kan gå vidare och tror på att göra ett bra resultat. Att vara först på alla bollar, att tro att man kan komma först på alla bollar. Har man inställningen att det är färdigt – det är ingen sällskapsresa vi ska åka på utan vi ska verkligen försöka gå vidare och få ett bra resultat, avslutar Linderoth.

Matchen startar klockan 18.30 på MCH Arena på onsdagskvällen.