Stefan Ishizaki tackar för sig! IF Elfsborgs stora profil, guldhjälte och omtyckte mittfältare Stefan Ishizaki lämnar IF Elfsborg och avslutar spelarkarriären efter säsongen. På måndag gör han sin sista hemmamatch i Västderbyt mot IFK Göteborg och kommer tillsammans med Jon Jönsson och Kevin Stuhr-Ellegaard att tackas av på ett sätt de sent kommer att glömma.

Stefan Ishizaki kom till IF Elfsborg från norska Vålerengen inför guldåret 2006. Han var först lite tveksam efter den första kontakten som hade tagits, men kunde ändå inte riktigt släppa intresset från Borås. Nybyggd arena, Anders och Mathias Svensson hade kommit hem och så fanns det ju flera spelare i laget han redan kände.

-Första samtalet Stefan ringde, ja då lade jag i stort sett på luren i örat på honom. I mitt huvud, just då, var det absolut inte aktuellt att flytta till IF Elfsborg. Men jag tittade ett par matcher och tyckte det såg intressant ut.
-Sedan ringde Stefan en andra gång och förklarade om den stora satsningen med ny arena och att de hade tagit hem Anders Svensson och Mathias Svensson som skulle satsa ännu hårdare inför 2006. Så, han fick upp mitt intresse där det andra mötet.

Ishizaki lämnade tillslut Norge och skrev på för IF Elfsborg. En makalös säsong väntade, både på och utanför planen för den nyinflyttade stockholmaren.
– Det är en av de saker som verkligen talar för IF Elfsborg och Borås. När spelare kommer trivs man direkt. Det är en ganska liten stad men det finns ändå ett stort utbud och den där familjära känslan som finns i föreningen och runt laget, ja, det tog inte många dagar tills jag kände att jag verkligen var inne i laget.

Under åren 2006 och 2013 var han i allra högsta grad med och bidrog till bland annat två SM–guld och framgångsrika europaspel. Under sitt första år i föreningen gjorde han fyra mål och tio assist på 25 Allsvenska matcher och under guldåret 2012 gjorde han åtta mål och tio assist på 25 matcher. Han lämnade sedan Borås och IF Elfsborg och flyttade till Los Angeles för spel i MLS och LA Galaxy. Även där blev det succé med ett MLS-guld säsongen 2014. Ishizaki flyttade senare hem till AIK för att inför säsongen 2018 komma hem till Borås och IF Elfsborg igen.

-Det är med stolthet och glädje man ser tillbaka på den tiden som varit här. Åstadkommit väldigt mycket, både personligt, som förening och spelartrupp. Varje gång man tänker tillbaka på det nu så ler man över det man  har varit med om.

Se hela intervjun med Stefan Ishizaki.

 

 

Stefan Andreasson, Klubbchef.

-Första gången jag träffade ”Ishi” var på Kastrup flygplats i mellandagarna vintern 2003. Ishi skulle till Genoa i Italien och skriva på sitt kontrakt med fotbollsklubben och det fann sig så att min gamla president från Como hade tagit över Genoa och hörde av sig och ville att jag skulle hjälpa till att installera den nye ”svensken”.

-Jag hjälpte både till med att välja lägenhet och vara med på träningsplanen för att översätta tränarens instruktioner till Ishi.

-Under dagarna blev vi bra vänner och behöll kontakten och redan då skojade jag att han borde spela för IF Elfsborg någon dag.

-Efter lånesejouren i Italien blev det återkomst till AIK innan han inför säsongen 2005 blev såld till Vålerengen i Norge.

-Efter att ha vunnit mästartiteln direkt i Norge kändes det som han inte riktigt trivdes och jag frågade om det inte var läge att komma till Borås och Elfsborg. Först skrattade han men förstod sedan att vi hade någonting på gång vilket gjorde att han gav klartecken att försöka hitta en lösning med Vålerengen. På Fotbollsgalan i Stockholm i november 2005 blev vi överens med Vålerengen via sms. Transfern slog ner som en bomb i Fotbollsverige. Att ”lilla” Elfsborg kunde värva en spelare av Ishis kaliber. Men det blev ett genombrott för oss som klubb och stärkte oss i våra ambitioner att börja vinna titlar.

-Titel blev det redan första året med Ishi och sedan var han oss trogen, trots ett flertal anbud, och valde att stanna för att också vara med om det andra guldet 2012 med bl.a det avgörande Guldmålet. Efter att ha gjort allt för oss under åren 2006-2013 lämnade han för Los Angeles Galaxy och givetvis blev det en titel igen.

-Hans återkomst till oss inför 2018 har visserligen inte inneburit titlar men han har varit med och lagt grunden till Elfsborgs nya resa.

-Ishi har verkligen bidragit till våra framgångar, först och främst på planen men också som den person han är. Jag är övertygad om att nr 24 kommer bli ihågkommen för alltid som en hjälte och mästare för oss Elfsborgare. Att han nu avslutar karriären känns givetvis sorgligt men man känner också en oerhörd stolthet över att det är hos oss i IF Elfsborg han gör det och jag hoppas alla Elfsborgare visar sin uppskattning till Ishi i samband med måndagens match, Avslutar Stefan Andreasson.

Jimmy Thelin, Manager
-Ishi har varit oerhört viktig för oss. Han införde ett lugn och trygghet i truppen under ett pressat läge 2018. Han tar ett stort ansvar och visar vägen för våra spelare som är i början eller mitt i karriären. Hur man får en lång och bra karriär, hur man förbereder sig innan träning, hur man får ut 100% alla dagar i veckan under varje träningspass och efter träningar, hur man tar hand om kroppen . Han har bidragit på och utanför planen på ett fantastiskt sätt och är en oerhört spelbegåvad och klok spelare, säger Jimmy Thelin.