Det blev tre härliga poäng i säsongens sista hemmamatch. Rasmus Alm inledde målskyttet och i början av den andra halvleken satte Jesper Karlsson dit 2–0, som också blev slutresultatet.

Inför dess att matchen skulle starta hedrades Klas Ingesson på Borås Arena. Under tisdagen, 29 oktober, är det på dagen fem år sedan han gick bort. Dagen till ära var matchens flaggbärare från Ödeshögs IK, Klas Ingessons moderklubb.

Mötena med IFK Göteborg är alltid något extra. Dessutom fanns det en stor revansch att utkräva efter vårens möte på Ullevi. Det var helt enkelt upplagt för en riktig kanonmatch i säsongens sista hemmamatch under måndagskvällen på Borås Arena.

Redan från start visade Di Gule en härlig energi och inledde med att pressa högt ofta och mycket. Sivert Heltne Nilsen manade på och skickade fram Robert Gojani och Simon Olsson gång på gång för att göra topptrion Jesper Karlsson, Per Frick och Rasmus Alm sällskap med siktet inställt på att snabbt återerövra bollen.

Rasmus Alm kom sent in i startelvan för Jonathan Levi – men blev först ut att få till en riktigt farlig målchans. I matchens 14:e minut sprang kvicke Alm framåt på högerkanten, vek in något och avlossade sedan ett skott som satt klockrent i ribban.

Det är allt som oftast tuffa dueller och mycket känslor på planen mellan de här två lagen. Den här kvällen var inget undantag.

I matchens 34:e minut kom det så härliga hemmamålet. Elfsborg ställde om och Rasmus Alm avancerade framåt. Med sig hade han Per Frick som också kom att få bollen. Frick gick på skott och på returen dök Alm upp och rullade enkelt in 1–0 framför Guliganerna.

Kort efter var Per Frick nära att nicka in 2–0 efter fint förarbete av Sivert Heltne Nilsen, men halvtidsresultatet stannade vid 1–0.

Den första halvleken avslutades starkt från IFE:s sida – och minst lika bra blev inledningen av andra. Redan fem minuter in fördubblades hemmaledningen. Rasmus Alm hittade in till Simon Olsson i offensivt straffområde. Den sistnämnda lyckades inte få kontroll på bollen, utan istället hamnade den hos Jesper Karlsson som tryckte in den i nät.

Längst bak höll Tim Rönning alltjämt tätt och framför honom styrde och ställde mittbacksduon Joseph Okumu och Stian Gregersen.

I den 72:a minuten gjorde manager Jimmy Thelin sitt första byte. Ut gick målskytten Jesper Karlsson och in på plan kom, för sista gången på Borås Arena, Stefan Ishizaki till välförtjänta applåder.

Fler mål blev det inte i den här matchen. 2–0 och tre poäng i säsongens sista hemmamatch.

Säsongen avslutas på lördag borta mot Helsingborgs IF. Tack för i år, kära boråsare!

IF Elfsborg–IFK Göteborg 2–0 (1–0)

Målen: 1–0 Rasmus Alm (34), 2–0 Jesper Karlsson (50)

Startuppställning (4-5-1): Tim Rönning–Frederik Holst, Stian Gregersen, Joseph Okumu, Simon Strand–Rasmus Alm (91), Robert Gojani (80), Sivert Heltne Nilsen, Simon Olsson, Jesper Karlsson (72)–Per Frick

Ersättare: Camil Altun, Gustav Henriksson, Rami Kaib, Samuel Holmén (80), Stefan Ishizaki (72), Simon Lundevall, Deniz Hümmet (91)

Varningar, IFE: Per Frick (26), Simon Strand (43), Robert Gojani (55), Stian Gregersen (93), Joseph Okumu (94)

Sålda biljetter: 10 167

Manager Jimmy Thelin om den magiska avslutningen på Borås Arena:

– En fantastisk kväll och vi känner mycket med de spelarna som gjorde sin sista hemmamatch i ett derby och sedan firas av framför våra fans på det här sättet. Det är mycket känslor så det är underbart att vi fick vinna den här matchen och få njuta ikväll med våra fans, säger han och fortsätter:

– Vi har gjort det väldigt bra och tagit mycket poäng nu på slutet. Det är ett skönt kvitto på att vi också går framåt och kanske framför allt på hemmaplan. IFK Göteborg är duktiga på att hitta in i ytor men vi stängde ned väldigt bra idag och var duktiga på att hitta omställningar. Så jag är väldigt nöjd med disciplinen och den ’fighting spirit’ de visar där ute idag. Mycket passion – men ändå kontrollerat.

Ännu en lyckad kväll på Borås Arena, Elfsborgs fästning.

– I år har vi haft två förluster här hemma mot Djurgården och Malmö som är den absoluta toppen, men också bra prestationer i de matcherna. Så någonstans har vi hittat tillbaka till det och det är viktigt att få en trygghet i detta och tillsammans med våra supportrar skapa en miljö här som hjälper oss att vinna på hemmaplan.

Han avslutar:

– Nu ska vi njuta av segern ikväll och sedan börjar jobbet mot nästa match imorgon.