Årets allsvenska säsong är avslutad. Ett avslut vi bär med oss in till säsongen 2020. En enda förlust på de tolv senaste tävlingsmatcherna säger något om vad IF Elfsborg har på gång och känslan, positivismen och det härliga drivet i och kring vårt herrlag bäddar verkligen för nästa steg.

– Vi har varit starka och haft en trupp som utvecklats och spelat bra mot de tuffare motstånden. Vi hamnade i en liten dipp under sommaren men efter den har vi gjort det väldigt bra, resultatmässigt och spelmässigt, säger Jesper Karlsson.

-Det känns som att det har kommit in någon slags energi i laget, en vilja och en framtidstro med många yngre spelare som har klivit fram och gjort skillnad. Alla vill åt samma håll, vi känner att vi kan påverka och alla jobbar stenhårt både på träningar och efter träningar, fortsätter Jesper.

Flera yngre spelare i IF Elfsborg har under den senaste tiden tagit flera steg framåt både under match och i träning. Miljön, arbetsklimatet och att spelarna hjälps åt att tillsammans utvecklas är några av faktorerna bakom framgångarna.

-Man ser att någon som är lite yngre gör det bra på träning och match. Allt sådant sporrar oss andra till att bli bättre och bättre. Som Jonathan Levi. Han har spelat på min position, så vi kanske, i och med konkurrensen, borde avsky varandra. Men vi är bästa vänner istället, lär av varandra och hjälps åt att utvecklas tillsammans, säger Jesper.

Den 21-åriga yttern har med flera yngre spelare i IF Elfsborg visat framfötterna under året. Åtta mål och fem assist blev det tillslut för Jesper Karlsson under årets allsvenska säsong, något han arbetat hårt för.

-Det har varit stenhårt jobb varje dag från min sida. Jag har ständigt viljan av att bli bättre och hela tiden utvecklas. Jag tror inte att jag är en så mycket bättre fotbollsspelare än jag varit tidigare, skillnaden nu är att jag av tränarteamet fått hjälp med att fokusera på rätt saker.
-Jimmy pushar oss att alltid attackera i djupled och att använda sina egenskaper på rätt sätt men jobbar du inte för dina lagkamrater och tillsammans som ett lag – så spelar man inte, det finns inga genvägar, fortsätter han.

-Tränarteamet har en stor roll i detta. Man märkte en tydlig förändring när Jimmy kom till i IF Elfsborg. Han ökade kravställningen och professionalismen. Tränarteamet hjälper en hela tiden att utvecklas och att bli bättre både individuellt och i grupp. Visst, det har varit en del taktiska bitar och en del saker vi har behövt lära oss men nu sitter de bitarna och alla vet vad de ska göra.

-Samtidigt har vi fått in bra spelare som ökar konkurrensen och triggar oss alla till att bli mer professionella och jobba hårdare, säger Jesper.

Nu väntar en kortare ledighet innan laget i början av december åter är i träning inför nästa säsong. Kommande allsvenska säsong blir Jespers fjärde i gulsvart, något han med flera andra ser framemot.
-Jag har varit här i Elfsborg i tre år och jag har aldrig varit med om eller känt den positiva känslan som vi har just nu. Vi gjorde en fantastisk avslutning och har visat karaktär och vi alla är redo att bygga något stort till nästa år. Många längtar redan till nästa säsong – 2020 är vårt år, avslutar han.