VIDEO: IF Elfsborg spelar walking football

Publicerad: 2019-12-15 10:58, Uppdaterad 2019-12-15 10:59

Under torsdagen så testade Marokhy Ndione, Simon Olsson, Mattias Özgun, Sivert Heltne-Nilsen och Arian Kabashi på att spela walking football tillsammans med seniorerna. En väldigt lyckad träff.

Efter avslutad träning i Rydahallen fick spelarna bege sig till Sjuhäradshallen vid 13-tiden. Under två veckor är herrtruppen ute på en mängd julaktiviteter, under torsdagen var det nu dags att hälsa på IF Elfsborgs seniorsatsning i det lag i det som kallas Walking Football. Efter att fått reglerna förklarade för sig delades spelarna in i lag och snart var matcherna i full gång. En av reglerna i Gå Fotboll är att det är förbjudet att springa vilket gav upphov till många skratt när spelarna skulle visa sina improviserade gångstilar. En timmes träning följde med många sköna skratt och gemenskap i mötet mellan två helt olika delar av IF Elfsborgs fotbollsverksamhet.

IF Elfsborg satsning på Gå Fotboll är inspirerat ifrån utlandet där framförallt England och Nederländerna är föregångare i att aktivera sina seniorer i denna växande fotbollsform. I början på 2018 drog IF Elfsborg, i samarbete med Borås Stad, igång verksamheten som efter två år är en del av Vi Tillsammans – IF Elfsborgs arbete i samhället.

Lennart Andersson är en av de ledare som varit med ifrån starten och berättar mer om vad de hade för förhoppningar när de drog igång.
– Vi hade en förhoppning om att få hit så många ensamma äldre som möjligt, och där kan jag säga att vi har lyckats. Vi är nu efter två år ett stabilt gäng där träningarna är mångas höjdpunkt varje vecka. Vi börjar inomhus och seda kör vi ute på Borås Arena under hela sommarhalvåret. Nu har vi blivit ett skönt gäng där det sociala med fikat efteråt är viktigt, där har vi ett fint samarbete med Träffpunkt Simonsland. Ofta sitter vi kvar och pratar en timme efteråt!

Hur många är ni i återkommande varje vecka som är med och tränar?
– Vi brukar ligga kring ett 20-25-tal varje vecka, över 40 stycken äldre har någon gång varit med och tränat under året och indikationerna tyder på att vi fortsätter att växa i antal. Vi är en ganska brokig skara, en del av våra deltagare har spelat mycket fotboll innan men en del är närmast att betrakta som nybörjare. Men det är fantastiskt att se hur alla har utvecklats under de här två åren. Det är inte så lätt som man kan tro att låta bli att springa till exempel, det är en av reglerna. Dessutom får man inte tacklas.

Varifrån kommer inspirationen till Walking Football?
–  I främst England är det jättestort. Där har man till och med fått dela in i två åldersgrupper plus 50 och de plus 60 för att det finns så många utövare. Utomlands har de flesta storklubbarna seniorlag i Walking Football och det arrangeras till och med internationella turneringar. Vi hoppas att fler klubbar ska dra igång i Sverige så att vi får möjlighet att kunna börja spela matcher mot andra, det vore fantastiskt!

Hur går man till väga om man är intresserad av att vara med och träna?
– Vi drar igång igen i januari. Det enklaste är att bara kontakta Jan Ryrlén hos IF Elfsborg för att få mer information. Maila [email protected]

IF Elfsborgs satsning på Gå Fotboll för äldre är en del av föreningens verksamhetsområde Vi Tillsammans. Läs mer om IF Elfsborg arbete i samhället via den här länken. 

Huvudpartners Officiella sportleverantörer