IF Elfsborg verkar för mer fotboll och ett tryggare samhälle. Under december har våra spelare varit ute på mängder av julaktiviteter och som en avslutning inför jul har IF Elfsborg valt att stötta Borås Cafekyrkas insamling till matkassar för behövande.

Likt de senaste åren inför jul har IF Elfsborg valt att avstå julklappar till alla anställda och samarbetspartners. Istället bidrar föreningen med pengar till matkassar till behövande i Borås.

David Cederström ifrån Borås cafékyrka berättar om bakgrunden till insamlingen inför jul
– Cafékyrkans julklappsinsamling drog igång för 11 år sen. Inspirationen kom efter att majblommekommittén släppte en rapport om hur många barn det fanns I Borås som växer upp I familjer som lever under existensminimum. I juletid brukar det ibland belysas att det finns fler familjer än man kan tro där ekonomiska marginaler är i stort sett obefintliga. När vi mött familjer för att dela ut julklappar så händer det ganska ofta att en förälder frågar om vi också kan hjälpa med pengar till mat och ibland till blöjor och välling. Under året händer det också att människor hör av sig och frågar om vi kan hjälpa till med mat. Det här ledde till att vi började med matkassar (egentligen värdecheckar eller presentkort för mat). Detta behov har växt och är vad vi har valt att fokusera på i år.

Hur kommer ni i kontakt med alla familjer som är i ett hjälpbehov?
– Vi själva kan inte möta alla utsatta barn och familjer I Borås, men det finns ett antal organisationer som tillsammans har en bred kontaktyta. De gåvor som kommer in till Cafékyrkan hittar således fram till barn och familjer genom bl.a. kvinnojourer, diakoner I Svenska kyrkan, olika boenden, flyktingrådgivningen och genom vårt eget sociala arbete. Pengar som kommer in för matkassar är öronmärkta för det också då det förmedlas av våra samarbetande organisationer.

Hur ser ni på att en förening som IF Elfsborg bidrar till insamlingen? 
-Vi är väldigt tacksamma för Elfsborgs bidrag under dessa år! Ni har banat vägen och vi hoppas att fler föreningar och företag skall ge sig in i ett lokalt förankrat CSR-arbete.

 

Vill du bidra till att fler familjer i Borås får en fin jul? Swisha valfritt bidrag till 1235158209 eller via bankgiro: 5356-0561, skriv ”matkasse” i meddelandet.