Resultatet av årets certifieringsbesök av akademierna i Tipselitnätverket är klart. 61 klubbar är besökta och deras akademiverksamheter är utvärderade. Nu kommer resultatet där IF Elfsborg är på en tredjeplats – men framför allt fortsatt femstjärniga.

Certifieringen finns till för att bland annat kvalitetssäkra klubbarnas arbete med spelarutbildning, att identifiera klubbarnas egna utvecklingsområden samt att framhålla vikten av ledarutbildning som de viktigaste faktorerna. När årets alla besök är genomförda i rekordfart så står det klart att Malmö FF toppar årets certifiering, precis som 2018, följt av IF Brommapojkarna och IF Elfsborg.
– Certifieringen är jätteviktig för oss. Den hjälper oss att kvalitetssäkra klubbarnas spelarutbildning, säger Svante Samuelsson, Sportchef på Svensk Elitfotboll.

Nio klubbar uppnår maximala fem stjärnor och av samtliga 61 besökta akademier så förbättrar 40 sitt resultat jämfört med 2018 års certifiering. Fem klubbar får en extra stjärna i certifieringen jämfört med 2018 och tre klubbar blir av med en stjärna. IF Elfsborg är givetvis väldigt stolta över att vara en av de nio klubbar som får fem stjärnor – dessutom att fortsatt inneha tredjeplatsen med fler poäng än under fjolåret.
– Certifieringen handlar i första hand inte om att få flest poäng utan att de medverkande klubbarna ska kunna jämföra sina egna resultat från år till år, i syfte att utveckla sig själva och sin verksamhet, säger Svante Samuelsson.

Det som ger poäng är tydlighet och kontinuitet i och kring ungdomslagen. Samarbete med skolor och föreningar i staden är också viktigt, likaså att faciliteterna är goda. Det som också är en viktig del är antalet egenfostrade spelare som gjort debut i allsvenskan, och landslaget. Denna poäng multipliceras sedan med antalet år spelaren har varit i klubben under sin ungdomstid. Så länge spelaren är aktiv får klubben tillgodoräkna sig poängen men den dagen spelaren lägger skorna på hyllan försvinner också dessa poäng.
– Resultatet av certifieringen visar återigen att vi är en av landets bästa föreningar på talangutveckling. Att bibehålla poängen från ett år till ett annat är riktigt bra, men att återigen kunna öka antalet poäng är fantastiskt. Vi har en långsiktighet och plan, men det viktigaste är att vi följer densamma och dokumenterar hur vi gör. Vi vill ha kvar det vi gör bra men hela tiden utvecklas för att göra det ännu lite bättre. Resultatet är oerhört glädjande och gör att vi fortsatt kan attrahera landets mest talangfulla spelare till IF Elfsborg, säger sportchef ungdom Tony Lundqvist.

De nio lag som fått fem stjärnor (över 2500 poäng) 2019. Inom parentes förändringen från 2018.
1. Malmö FF, 5310 poäng                       (+1 poäng)
2. IF Brommapojkarna, 4993                  (+415 poäng)
3. IF Elfsborg, 3359                                  (+25 poäng)
4. AIK, 3275                                               (+84 poäng)
5. IFK Göteborg, 3103                              (-47 poäng)
6. Helsingborgs IF, 3021                          (-78 poäng)
7. IFK Norrköping, 2907                          (+3 placeringar/+521 poäng)
8. Halmstad BK, 2784                             (+186 poäng)
9. BK Häcken, 2632                                 (-2 placeringar/ -30 poäng)